Ribolovci pokupili ribu, o uzrocima pomora tek nagadanja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Drugi dan nakon što je u gornjem toku Mirne kod Kamenih vrata primijecen pomor mrena i rijecnih rakova ribolovci ŠRD-a Mrena pokupili su uginulu ribu i sprijecili eventualnu zarazu. Pomogao im je i višesatni pljusak koji je jucer poslijepodne donekle podigao vodostaj i dio ribe "isprao" u more. Ribu su sinoc preuzeli i zbrinuli higijenicari Veterinarskog zavoda Rijeka.

Iako su od pocetka inzistirali na uzorkovanju vode i riba, u Mreni i dalje mogu samo nagadati o uzrocima pomora. Nedostatak kisika moguci je razlog, no pitanje je, kažu, kako je do njega došlo i to samo na 700-tinjak metara dugom potezu nizvodno od Buzeta.

Postoji pretpostavka, rekao nam je Stipo Glamatovic, ribocuvar ŠRD-a Mrena, da su preko gradskog procistaca ili pak direktno kroz Aru, koja se upravo kod Kamenih vrata ulijeva u Mirnu, u vodu dospjele otpadne vode Istarske pivovare lužnatog svojstva.

- To se vec znalo dogadati, samo što se ovoga puta poklopilo s izrazito niskim vodostajem. Upucuje na to i cinjenica da mrena kao i rijecni rak žive na dnu i ako su lužine dospjele na dno, logicno je da ce prvi nastradati, dok je riblja mlad klena na površini preživjela, rekao je Glamatovic.

No direktor Istarske pivovare Davor Doko iskljucio je svaku mogucnost da su njihove otpadne vode kroz Aru dospjele u Mirnu i decidirano tvrdi da sve otpadne vode pivovare idu preko gradskog procistaca.

Komentar smo zatražili i od direktorice gradskog komunalnog poduzeca Park Ervine Kisicek koja je izjavila da u skladu s vodopravnom dozvolom ovlašteni laboratoriji cetiri puta godišnje kontroliraju izlazne parametre ispuštenih otpadnih voda iz gradskog procistaca. Zadnja je napravljena 26. lipnja i prema toj analizi Hidrolaba iz Rijeke, pH, odnosno stupanj kiselosti, iznosio je 7,5, a neutralna voda, primjerice, ima Ph 7.

- To je u skladu s našom vodopravnom dozvolom koja propisuje da se pH može kretati u rasponu od 6,5 do 8,5, tvrdi Kisicek.

Nedaleko od Are je i naselje koje nije spojeno na sustav javne odvodnje. Bilo tko mogao je ispustiti u Aru sadržaje septicke ili bilo kakvo organsko onecišcenje koje bi utjecalo na gubitak kisika u vodi.

U ŠRD-u Mrena ne raspolažu podacima jesu li ovlaštene službe uzele uzorke vode i odnijele ih na analizu. - Da je to ucinjeno cim je alarmiran Centar 112, koji je odmah obavijestio sve ovlaštene službe, izbjegli bismo sva nagadanja, zakljucio je tajnik ŠRD-a Mrena. (G. CALIC ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter