Riblje ulje uzrok raka crijeva?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Riblje ulje puno je zdravih omega-3 kiselina. Zato zacuduje novo istraživanje koje je povezalo kolitis i agresivni rak debelog crijeva s ribljim uljem.

Mnoga su ispitivanja pokazala kako riblje ulje može pomoci u snižavanju triglicerida, visokog krvnog tlaka i rizika od srcanog napada kod osoba s utvrdenim bolestima srca. Medutim, sada je ustanovljeno kako ono možda i nije uvijek dobro.

Na Sveucilištu Michigan su dokazali kako riblje ulje povecava rizik kolitisa i raka debelog crijeva kod laboratorijskih miševa koji su skloni upalnoj bolesti crijeva. Ulcerozni kolitis je upalna bolest crijeva koja uzrokuje cireve na sluznici rektuma i debelog crijeva, što rezultira bolovima u trbuhu, proljev i gubitak težine.

Miševi koji su dobivali povecanu kolicinu ribljeg ulja razvili su smrtonosni rak debelog crijeva u kasnijem stadiju, a povecana upala zbog prekomjernog unosa omega-3 DHA kiselina doprinijela je razvijanju tumora za samo mjesec dana. Cak su i male doze ulja rezultirale povecanom ozbiljnošcu raka i agresivnom napredovanju bolesti.

Voditelji studije naglašavaju kako njihovi rezultati ne znace kako bismo trebali prestati uzimati riblje ulje, nego se štetna kolicina treba tocno ustanoviti. Za sada ne znaju koliko je dovoljno, a koliko previše.


Podijeli: Facebook Twiter