Riblja salata i teletina s palentom uz ognjište


Mladi Igor Hrvatin sa svojih deset stalno zaposlenih djelatnika uspješno nastavlja obiteljsku ugostiteljsku tradiciju restorana Orca u Rovinju, koji na tom mjestu izlaska iz Rovinja na Gripolama u pravcu Rovinjskog Sela, ili ako vam je draže na ulasku u Rovinj iz istog smjera, posluje pune 22 godine. Prije toga njegov otac Milan i manjka Davorka su Orcu držali u samom gradu, u blizini hotela Eden, a još ranije od 1974. do '86. u Limskom kanalu. I tako se obiteljski posao nastavlja, na mlađima obrt ostaje, a za svaki slučaj tu su i dalje Milan i Davorka da priskoče u pomoć i da povežu stare veze i iskustva.

Na 3. Istra gourmet touru, koji je preksinoć startao upravo u Orci, jednom od rijetkih istarskih restorana koji rade kroz cijelu godinu, okupilo se stotinjak ljubitelja dobre hrane i pića (toliko Orca može i primiti, uz stotinjak onih ljeti na terasi), onog mediteranskog okusa kojemu Orca - pa i ime samo govori - daje prednost s dobrim iskustvom iz ribljeg rezervata Limskog kanala, začinjenog domaćom hranom i istarskom gurmanskom tradicijom. Naravno, danas se traži da očekivani okus bude "upakiran" u primamljiv izgled, a za to je bio zadužen bio glavni kuhar Robert Kmet.

Po već uhodanoj i promotivnoj cijeni od 120 kuna za menu ponuđena su dva jela, riblji i mesni izbor; salata od jadranskih lignja na posteljici ud rokulje, potom pljukanci s listom o kapicama, nastavak uz filet plemenite ribe u kremi od naranče s blitvom i krumpirom te miješanom salatom, a za kraj skuta s orasima i medom - sladoled s maslinovim uljem lečino (kojega vaš reporeter, nažalost, nije dočekao). Onaj mesi menu išao je ovim slijedom: istarski tanjur - pršut, suhe kobasice, ombolo i sir (navodno je Kringa u sve umiješana); pljukanci na istarski, teleći obrazi u umaku s palentom i salata, a desert je isti kao i za one koji su se odlučili za ribu. Malvazija se podrazumijeva, zar ne?

Da sve lakše sjedne i da ne bude samo use i nase, zakanta je uz mih i harmoniku Serđo Valić, a ovu gastro akciju koja treba pokazati dobre ugostiteljske rezultate u Istri i kako dalje nastaviti dobrim i uhodanim putovima objasnili su u svoje obraćanju gostima domaćin Milan Hrvatin, Marino Deković ispred Ceha obrtnika Rovinja te Dušan Černjul, predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Obrtničke komore Istarske županije. U međuvremenu je sve poprimilo i međunarodni karakter jer su se u akciju uključili i Slovenci.

Kako će to izgledati na "slovenski način" moći će te okusiti već idućeg četvrtaka, 26. u koparskom restoranu Tri lovca, a u ožujku se Istra gourmet toru nastavlja u Višnjanu u konobi Milena. (Mate ĆURIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter