Ribić: Milanović iskrivljava činjenice

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Matica hrvatskih sindikata u današnjem priopćenju navodi da "začuđuje i zabrinjava iskrivljavanje činjenica, oslabljeni kontakt s realnošću, farbanje situacija i odnosa" koje su uočili kod predsjednika Vlade Zorana Milanovića u jučerašnjem televizijskom intervjuu.

U priopćenju, koje je potpisao predsjednik Matice Vilim Ribić, tvrdi se da je "netočno da su sindikati štrajkali i prosvjedovali ovu jesen zbog uskrate božićnice i regresa".

"Svoditi te aktivnosti na božićnicu i regres znači banalizirati i umanjiti značaj našeg otpora pogrešnoj ekonomskoj politici mjera štednje, izdaji rada u korist kapitala, izigravanju sindikata i socijalnog dijaloga, izdaji socijaldemokratskih vrednota, izdaji birača i neispunjenju predizbornih obećanja, a najviše zbog prijetvornosti i neiskrenosti predstavnika vlasti", piše u priopćenju. 

Matica smatra i da je obična manipulacija tvrditi da je u javnom sektoru manjina sindikata odbila potpisati okljaštreni Temeljni kolektivni ugovor te navodi da sindikati koji su potpisali taj ugovor predstavljaju 30 posto, a sindikati koji su ga odbili potpisati imaju 70 posto ukupnog članstva na području za koje se ugovor potpisivao. 

Tvrde i da je netočno da su sada sindikati nešto shvatili što prije nisu, i to navodno nakon susreta u Bruxellesu na Europskom gospodarskom i socijalnom odboru Europske komisije.

"Nema promjene naših stajališta: mjere štednje nemaju šanse za uspjeh pa ih ne podržavamo, ali ako Vladi treba novac naših ljudi, spremni smo ga dati ili na način da se zahtjevi za odricanje ravnomjerno rasporede po cijelom društvu ili da se vrati ono što se danas daje kada novca bude, tj. da se ne smanjuje ukupna razina prava naših ljudi", ističu iz Matice. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter