Ribe vole biti na Brijunima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Da bi dobio preciznije podatke o podmorju i svim živim organizmima u njemu, Nacionalni park Brijuni u suradnji s Udrugom Sunce iz Splita krenuo je u inventarizaciju morskih staništa i specificnih svojti u akvatoriju tog nacionalnog parka.

Istraživanje se odvijalo od 13. do 25. svibnja, a sudjelovalo je petnaest ronilaca biologa iz cijele Hrvatske. Strucnjaci biolozi su u dva tjedna kartirali velik lokalitet unutar granica nacionalnog parka. Tijekom istraživanja prikupili su se podaci o svim morskim organizmima koji su zateceni, ali i o stanju naselja livada posidonije (Posidonia oceanica).

Zrinka Jakl, predsjednica Udruge Sunce i organizatorica ovog projekta, istice da podmorje Brijuna ima daleko najviše ribe od svih nacionalnih parkova na na Jadranu.



- Na sjevernom Jadranu Brijuni imaju i najocuvanije stanište faune. Tim projektom namjerava se zacrtati konkretan plan upravljanja zašticenim morskim podrucjima na Jadranu. Svi naši morski nacionalni parkovi - Brijuni, Kornati Telašcica, Lastovo i Mljet - izraduju takav jedan plan, no bez kartiranja to im nece biti moguce, kaže ona.

Ovaj cetverogodišnji projekt je pokrenut na razini Sredozemlja i ukljuceno je više država, kao što su Turska, Italija, Libija, Hrvatska, Albanija, Grcka i Francuska. Financira ga medunarodna fondacija MAVA, a koordinator za Hrvatsku je splitska udruga Sunce u suradnji sa Svjetskim fondom za zaštitu prirode, Ministarstvom kulture RH i Državnim zavodom za zaštitu prirode.


Podijeli: Facebook Twiter