Ribe u plićaku napadaju kupače

Ilustracija (Foto: Arhiva)
Ilustracija (Foto: Arhiva)

Nakon pet godina, otkako smo izvještavali da su ribe ugrizle četiri kupača u Puli, ponovno nam se javilo dvoje kupača koji vele da su ih proteklih dana ugrizle ribe u moru pokraj Pule. Za mišljenje o ovom fenomenu upitali smo dva vrsna stručnjaka - dr. Jakova Dulčića, ihtiologa s Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Splitu, i dr. sc. Andreja Jaklina, višeg znanstvenog suradnika Centra za istraživanje mora Instituta "Ruđer Bošković" u Rovinju. Dulčić kaže da su takve pojave rijetke, ali posve normalne, bezopasne i zanemarive.

- Dešavaju se kada se čovjek kreće kroz plićak i svojim hodom pomiče mikroorganizme koji se skrivaju na morskom dnu. Tada ribama postane lako dostupna hrana pa krenu jesti te mikroorganizme. U tim trenucima riba može sasvim slučajno ćoknuti kupača, nikako gristi ili gricnuti, jer se tada na koži kupača prikupe mikroorganizmi koje ribe jedu. Dakle, nikako ne možemo reći da ribe postaju svjesno agresivne. I nema to veze s rujnom ili dobom godine. Ono što smo zabilježili je to da ribe grickaju ribare sasvim slučajno ili u obrani tijekom izvlačenja iz mreže, ali to nije isto kao kada ribe ćoknu kupače u plićaku, izjavio nam je Dulčić.

Sličnog je mišljenja i Jaklin. Kaže da prilikom ulaska u vodu kupači pomiču morsko dno, kamenčiće i alge čime ribama postanu dostupni organizmi koji su im bili skriveni.

- Možda neki od tih organizama dođu na noge kupača pa onda ribe to pojedu jer im je hrana dostupnija, zaključio je Jaklin. (P. G.)


Podijeli: Facebook Twiter