Ribe ipak napadaju, nitko ne zna zašto

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Naš tekst o Puljanki koju je do krvi izgrizlo jato riba izazvao je iznimno velik interes citatelja, koji su nam se u cetvrtak cijeli dan javljali sa slicnim neugodnim iskustvima. Nazvao nas je tako Mario Kramar iz Pule, kojeg su ribe napale prošlog vikenda na Puntiželi, nedaleko od mjesta prvog incidenta.

- Cim sam ušao u more, osjetio sam grickanje ili bockanje. Kad bih se umirio, ribe bi prilazile mojim nogama. Imao sam osjecaj kao da se spremaju napasti.

Nije ih bilo cijelo jato, tek par komada. Kada bih zamahnuo nogom da ih otjeram, one bi otišle, ali bi se opet vratile. To su ocade. Meni nisu ostavile ožiljak. Sutradan sam opet otišao tamo i dogadaj se ponovio. Tada je i jedna žena izašla iz mora i požalila se muškarcu da ju je nešto ugrizlo. Muškarac joj je odgovorio: "Ma bogati! Šta su došle pirane?", ispricao nam je Kramar.



Slicnu pricu s nama je podijelio i Puljanin Aldo Skira, no on tvrdi da se ne radi o ocadama, vec nekoj slicnoj vrsti ribe. Njemu se pak bolni susret dogodio na Stoji.

- Posljednjih nekoliko godina moji prijatelji i ja primijetili smo da na kupalištu Stoja ribe ne bježe od kupaca. U moru, ako ste mirni, dodu oko nogu i grickaju, bockaju. Jedna, dvije ili tri, ne u jatu. Ako ih otjerate nogom, one se vracaju.

Te su ribe slicne ocadi, iste boje, ali im je tijelo duguljastije i glava im nije tupa kao kod ocade, duža je. Mislim da su duge izmedu 12 i 15 centimetara. Primijetili smo ih tocno izmedu mola na Stoji i onog splava koji koriste plivaci, kazao nam je Skira.

Ugriz riba na kupalištu Stoja ovog ljeta potvrdile su nam još dvije osobe koje tome nisu pridavale nikakav znacaj dok nisu procitale naš tekst. Sa slicnom pricom iz Štinjana javio nam se i Vlado Juricic. Kako nam je ispricao, jato riba vidio je u utorak predvecer, u moru ispod Punta Christa.

- More na jednom mjestu kao da je kuhalo, bilo je to ogromno jato riba od kojeg se more pjenilo, poput vrulje, rekao nam je Juricic. Na upit je li uspio vidjeti o kojim je ribama rijec, kazao je da, koliko se god trudio odgonetnuti vrstu, to nije uspio jer je riba bilo toliko da se pojedinacni primjerci nisu mogli dobro raspoznati.

- Znam jedino da su bile nešto vece od dlana i da ih je bilo jako, jako puno. Zauzimale su sigurno površinu od 50, 60 kvadrata. Cesto sam na moru, ali ovakvo što još nisam vidio, rekao je. Dodao je da je slicnom prizoru ovih dana svjedocila i njegova susjeda.

Ona je veliko jato, zapravo plovu riba, vidjela u takozvanom Kanalicu, mjestu na kojem se kupaju brojni Štinjanci, a nalazi se vrlo blizu mjesta na kojem ih je vidio Juricic te izgrižena Puljanka o kojoj smo pisali.

Kako nam je prepricao njezine rijeci, ovu je gospodu more, koje kao da je kuhalo, uznemirilo. Stoga je, kada se pojava pocela kretati prema njoj, odmah pobjegla na obalu odakle je sa sigurne udaljenosti utvrdila da je rijec o velikom broju riba. Ni ona nije znala o kojoj je vrsti rijec.


Strucnjaci: Mriještenje nije uzrok

Neuobicajeno ponašanje riba strucnjaci u srijedu nisu znali objasniti pa smo potražili nekoliko dodatnih mišljenja. Dr. Jakov Dulcic, ihtiolog s Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Splitu, nikad nije cuo za takvo ponašanje ušata ili ocada.

- Ne znam kako to objasniti. Mogucnost da je gospoda ušla u mrijest ocada ne stoji jer se one ne mrijeste u plicaku. U plicaku mrijest cuvaju samo glavoc i babice, ali ne od ljudi, vec od srodnih vrsta. Ocada je grabežljivac, ali se ne ponaša agresivno prema ljudima. Uopce je malo riba koje agresiju usmjeravaju na covjeka. Cak se i bijela psina zacudi kada greškom napadne covjeka, objašnjava Dulcic.

Pojasnio nam je da se ribe mrijeste u razdoblju proljece-ljeto, a ne sada. Veli da su možda zbog toplog vremena neke vrste produljile ciklus mrijesta, ali napad ocada ne bi povezivao s tim. Ribice znaju štipkati ljude u plicaku jer nogama podižu mulj u kojem je njihova hrana. Ribice samo dodu po tu sada lakše dostupnu hranu.

- Cuo sam da su kupaci na ušcu Neretve zamijetili da ih u posljednje vrijeme ribice cešce grickaju za noge. To može biti mlad strijelka, ogromne ribe grabežljivice koja jede druge ribe, saznajemo od dr. Dulcica.

On ne vjeruje da je ponašanje ocada povezano i s onecišcenjem mora jer bi najprije mlad uginula, a to ne bi ostalo nezamijeceno.


Podijeli: Facebook Twiter