Ribe ima puno, a trenutno se love srdele


Obično se kaže da pomorci zarađuju "kruh sa sedam kora" zbog teškog i mukotrpnog posla. No, ništa lakše vjerojatno nije niti ribarima koji danima i noćima borave na moru prateći kretanje ribe u želji da zarade svoj kruh sa sedam kora.

Ovih dana veliki broj ribarica pristao je duž pulske rive. Saznajemo da su ovdje dok traje "ribarski mrak" koji nastupa u srijedu. U međuvremenu vrijedne ribarske ruke krpaju mreže, čiste i uređuju ribarice u Puli, a možda će već za koji dan i nastaviti svoj put duž Jadrana.

More 15 stupnjeva

"Srdela" Rijeka, "Mauros" i "Mauros 1", "Grug", "Marituna", "Sardina II", "Ivoš" Zadar, "Neptun I", "Marinero II"… samo su neki od naziva ribarica koje trenutno borave u pulskoj luci, usidrene duž rive, ispred zgrade Admiraliteta. Pitamo ih odakle dolaze.

- Dolazimo uglavnom sa zadarskog područja, iz Salija, Dugog otoka, ima nas iz Splita, ali i domaćih Puležana, Riječana, odasvud, saznajemo od ribara.

Kažu nam da su trenutno u lovu duž sjevernog Jadrana, ali da u pravilu idu tamo gdje ide i riba.

- Sada je ovdje još uvijek toplo, visoke su temperature zraka, a u ovom dijelu Jadrana more je plitko pa je i ono vrlo toplo, tako da se riba za sada drži tu. Kada bude zahladilo, kada budu pale vanjske temperature i ohladilo se more, ribe idu u dubinu gdje je viša temperatura mora, a mi ćemo ići za njom, kaže nam naš sugovornik. Na pitanje kolika je trenutno temperatura mora, kaže da je negdje oko 15 stupnjeva.

Ribarski mrak

S obzirom na to da je dobar ulov ono što svi ribari najviše priželjkuju, pitamo ih ima li ribe i jesu li zadovoljni.

- Lovimo srdelu i jako smo zadovoljni. Ribe ima, vrijeme je lipo, dobro se lovi i ulov je bogat. Uglavnom lovimo srdelu, ali ima i mišane ribe. Od pamtivijeka se zna da se može loviti 20 dana u mjesecu za vrijeme mraka, a onda deset dana za punog mjeseca ribarenje se prekida. Dakle, ribarenje počinje pet dana nakon punog mjeseca i prekida se pet dana prije drugog punog mjeseca. Ove sezone ribe stvarno ima. Prošla sezona nije bila baš dobra, ali ovakav ulov sada, popravit će nam sezonu, kaže naš sugovornik odlazeći polako za poslom koji ga je čekao.

I dok je nad usidrenim ribaricama kružilo jato uznemirenih galebova, željnih barem dijela ulova, ribari su jučer tijekom dana, smireno pleli mreže i razgovarali o onome što ih čeka na moru već za koji dan. A čekala ih je velika magla i, očito, dobar ulov. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ, snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter