Ribarska vecer u znaku ljubavi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Posljednja ovosezonska Vecer ribarske tradicije definitivno je bila u znaku ljubavi. Vremešni je ribar Toni Benussi, kojemu je novoobnovljena batana puštena u more, govorio o svom životu i ljubavi prema moru, a na istu su temu na središnjoj bini pjesmom progovarali clanovi klape Iskon i poznati splitski kantautor Hari Roncevic. Usred pjesme "Aj ca volin te!" na pozornicu su se popeli On i Ona. Mladi i zaljubljeni. On ju je zaprosio, a Ona je pristala, što je bio sasvim dovoljan razlog za gromoglasni pljesak publike.

Vecer ribarske tradicije opet je pokazala Rovinj u svom najljepšem i izvornom ruhu, a za svakog se našlo ponešto. Centralni je dogadaj bilo porinuce batane u more, koje je ucinjeno uz gradsku himnu "La veccia batana" u izvedbi KUD-a "Marco Garbin", ali i brojnih Rovinjaca. Dogadaj u dogadaju bio je i novi izgled batane - crvene i žute boje.

Po rijecima vlasnika brodice Tonija Benussija, colore je odabrao sin Daniele, takoder ribar, koji je novim jarkim bojama htio udahnuti nov život obiteljskoj hraniteljici.

A kako saznajemo od rovinjskog kalafata Mladena Takaca, petmetarska je batana, koju je daleke 1985. izgradio Francesco Budicin, bila itekako potrošena. Na njenoj se obnovi radilo mjesec dana, ili 120 sati, a velika je pomoc stigla i od kalafata pomocnika Antonija Appolonija.

- Zamijenili smo 80 posto dasaka, puno se i naporno radilo da batana ponovno zablista, cime je njen vijek produžen barem za još dva desetljeca, rekao je Takac.

Srecu obnovom batane, prozvane "Scurleina", nije mogao sakriti ni barba Toni Benussi, od kojeg saznajemo da potice iz ribarske fameje, upravo one koja je prije 150 godina u svom vlasništvu imala rovinjsko brodogradilište. I njegovi preci, baš kao i on sam, te nasljednik sin Daniele - ribari su i s morem i od mora žive pa je ocito da je ljubav prema morskom plavetnilu zarazna i prenosi se iz generacije na generaciju.



Valja istaknuti i da je "Scurleina" treca ovosezonska batana koja je nakon obnove puštena u more, odnosno trinaesta po redu kojoj je Takac, majstor od brodova, vratio namjenu i sjaj.

Ribarska vecer i ne bi bila ribarska bez spize, dobrog vina i maslinovog ulja. Na štandovima Maistre, kao i domacih proizvodaca, tražilo se još i još, a onda s rukama punih slatkih i slasnih namirnica pravac ispred bine. S centralne se bine pjevalo s grupom Iskon i splitskim getaninom, a s pozornice ispred Trga Rivijera s pulskim Anelidima i domacim snagama Sergiom Predenom Gatom i Riccardo Bosazzi Qintetom.

Tijekom veceri mogla se pogledati i izložba pod otvorenim nebom iz privatnog muzeja Trani, a glazbeni uvod i nastup KUD-ova "Marco Garbin" i "Stjepan Žiža" te clanova Limene glazbe Rovinj pokazao je kako udruženim snagama Turisticke zajednice, Grada i udruge Kuca o batani more i ljubav ipak zapljuskuju obale grada svete Eufemije. (Zapisala i snimila Nina ORLOVIC RADIC)

 


Podijeli: Facebook Twiter