Ribarska i nautička oprema, sport i degustacije


Danas je posljednji dan 11. Međunarodnog sajma ribarstva i ribarske opreme Crofish koji se u porečkoj sportskoj dvorani Žatika može razgledati od 10 do 19 sati. Na jednom su se mjestu okupili proizvođači i trgovci opremom za komercijalni i sportski ribolov, trgovci ribom i ribljim proizvodima, uzgajivači riba i morskih organizama, proizvođači plovila i ostale nautičke opreme, ribarske tvrtke i asocijacije, zadruge i udruženja u ribarskom sektoru iz Hrvatske, Slovenije i Italije. 

Kvaliteta kamenica i ribolovni turizam 

Svi oni zajedno, a radi se o ukupno 82 izlagača s 30 suizlagača, zastupaju više od 270 poznatih svjetskih brendova. Ulaz je besplatan pa svatko može doći pogledati što se nudi, kupiti nešto ili pak okusiti delicije koje će i danas pripremati vrhunski kuhari. Mogu se poslušati i predavanja koja su tijekom četvrtka i petka održali brojni stručni predavači, a bilo je i raznovrsnih rasprava i aktivnosti približavanja ribarskih proizvoda turističkom tržištu i javnoj potrošnji.

Danas će od 12 do 14 sati u sali za predavanja biti govora o tržišnoj kvaliteti kamenica i kako do ribolovnog turizma kao doprinosa diversifikaciji prihoda ribara. Sajam ima i sportski karakter pa će u 8 sati na porečkoj rivi startati natjecanje Kup Istre u podvodnom ribolovu koje će trajati do 14 sati. Vaganje ulova i dodjela nagrada predviđeno je u 15.30 sati ispred Žatike. U 11 sati u Uvali Peškera počet će jedriličarska regata „Crofish 2017“ u organizaciji porečkog Jedriličarskog kluba Horizont. Spomenimo još da će se cooking show odvijati od 11 do 18 sati u zasebnom kutku, gdje se neobične delicije na bazi ribe i morskih plodova mogu kušati besplatno. Za sladokusce će danas kuhati chefovi Domagoj Barišić, Dino Galvagno i Dean Gluhak. Također, besplatne degustacije specijaliteta priredit će se i na vanjskom prostoru, ispred dvorane, od 15 do 16 sati. Crofish se godinama odvijao u Umagu, a posljednje dvije godine održava se u Poreču u organizaciji ovdašnjeg Udruženja obrtnika, kao jedini sajam ovakve tematike u Hrvatskoj. 

Rješavati probleme regionalnog ribarstva 

Njegovu organizaciju podržali su Ministarstvo poljoprivrede, Istarska županija i Grad Poreč, a pokroviteljstvo je preuzela predsjednica Kolina Grabar-Kitarović.

Zanimljivo je da je Crofish ove godine dijelom financiran i sredstvima dobivenim na natječaju Ministarstva poljoprivrede za mjeru 4.3. Valja naglasiti da je u odnosu na prošlo izdanje sajam narastao, osim sadržajno, i fizički jer zauzima između 25 i 30 posto više površine od lanjskog. Pa tako publika ovog puta ima priliku pogledati ponudu na čak 2.500 četvornih metara unutarnjeg i 700 kvadrata vanjskog prostora.

Sajam je zamišljen kao mjesto na kojem će se rješavati problema regionalnog ribarstva, na kojem će se okupiti i razmijeniti iskustva predstavnici ribarstva, akvakulture i sportskog ribolova iz Hrvatske i susjednih država, jer se zajednički interesi na Jadranu najbolje mogu ostvariti u suradnji sa susjedima, poručili su organizatori. Poručili su također da je ribarstvo, koje se suočava s brojnim izazovima, za Hrvatsku iznimno važna grana gospodarstva, pa je time velik i značaj Crofisha. (T. KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter