Ribarska brodica ujedinila Rovinježe

Nastup KUD-a "Marco Garbin" (N. ORLOVIĆ RADIĆ)
Nastup KUD-a "Marco Garbin" (N. ORLOVIĆ RADIĆ)

Deseta obljetnica osnivanja i rada Eko muzeja "Kuća o batani" bila je neposredan povod za održavanje rođendanskog slavlja i izložbe pod nazivom "Desetljeće Ekomuzeja viđeno očima svojih ljudi: Batani od srca". Naime, ispred samog Muzeja postavljeni su veliki panoi s fotografijama brojnih znanih i manje znanih lica, koji su svojim radom i zalaganjem doprinijeli radu Udruge, ali i njene prepoznatljivosti u granicama Grada, ali i mnogo, mnogo šire.

Naravno, bio je to i trenutak u kojem su osnivači i inicijatori projekta, koji je započeo idejom i s ciljem zaštite batane - autohtonog ribarskog plovila kojemu je prijetio nestanak, podsjetili na same početke osnivanja, prelete brojne datume i nagrade te se zaustave na kruni - kandidaturi za UNESCO-vu listu "Najboljih praksi očuvanja nematerijalne kulturne baštine" predložene od strane Ministarstva kulture RH-a početkom 2014. godine.

- Sve je krenulo 2002. godine, s idejom da se nešto napravi u cilju zaštite rovinjske batane, jednog od simbola Grada, koja se godinama nije gradila u Rovinju i kojoj je prijetio nestanak, a samim time i dio rovinjske povijesno-kulturne baštine, a dobar vjetar u leđa dala nam je Dragana Lucija Ratković, konzervatorica koja nas je uvjerila i ohrabrila da implementiramo našu inicijativu pokretanjem prvog Eko muzeja u Hrvatskoj i jedinog na Mediteranu, posvećenog maloj brodici. Odlučujući čimbenici u oživljavanju projekta bili su uključivanje Grada i Turističke zajednice kao najvažnijih promotora Ekomuzeja, a drugi je čombenik, ujedno i temelj projekta uključivanje rovinjske zajednice, odnosno jednog velikog dijela koja je spremno prihvatila našu poruku i izazov, podsjetili su u svojim govorima Marino Budicin, začetnik ideje o muzeju posvećenom autohtonoj rovinjskoj drvenoj brodici, a danas koordinator njegovih aktivnosti i Valerio Drandić, predsjednik Ekomuzeja, dodavši i da je ono što ih je posebno oduševljavalo "bila činjenica da su nas ljudi željeli slijediti u našim stalnim težnjama prema naprijed, iako se radilo o teškim putovima i brzim koracima. Batana je tako ušla u srca i onih koji su ponekad nepravedno definirani kao "neautohtoni Rovinježi", rekli su Budicin i Drandić.

- Za razliku od mnogih europskih Eko muzeja koji uglavnom štite i promoviraju povijesnu memoriju određenog ljudskog teritorija, mi smo našu misiju razvijali obogativši je još jednim značajnim čimbenikom. Uključili smo lokalnu zajednicu koja je "ukrcavši" se na batanu postala nosilac zbivanja u svom zavičaju i u svojoj kulturno - povijesnoj baštini, rekao je Marino Budicin zaključivši kako danas, "nakon deset godina intenzivne aktivnosti, možemo si dozvoliti da ustvrdimo kako smo doprinijeli boljem poznavanju naše povijesno-kulturne baštine, obogaćivanju rovinjske kulturne scene i turističke ponude, kako smo pokrenuli oživljavanje tradicionalnih brodica duž istočnojadranske obale i da smo za mnoge postali ekomuzejski primjer koji treba slijediti".

U svojim pozdravnim obraćanjima čestitke članovima i prijateljima Eko muzeja "Batana" uputili su gradonačelnik Giovanni Sponza, koji je među inim istaknuo da je Rovinj jedan od rijetkih gradova koji sačuvao svoju baštinu i tradiciju, a time i dušu, župan Valter Flego, koji je zahvalio svima koji su u projekt utkali sate i sate rada te ih povezali u cjelovitu priču koja govori o zajedništvu, te europarlamentarac Ivan Jakovčić koji je i ovog puta javno izrekao svoje velike simpatije i ljubav naspram grada svete Eufemije.

Inače, izložbu je uz zvuke rovinjske himne "La Viecia Batana" otvorila etnologinja i voditeljica muzeja Tamara Nikolić Đerić, kazavši kako je ona prije svega hommage ljudima koji su svojim znanjem, vremenom i ljubavi spram Rovinja razvijali muzejsku djelatnost i u svijet slali sliku zajednice koja brine o svom naslijeđu i koja se svojim naslijeđem ponosi.

U glazbenom dijelu programa i uz feštu od morskih delicija, te dobre istarske vinske kapljice, sudjelovao je KUD-a "Marco Garbin", folk skupina "Batana" i Sergio Preden Gatto.

"Zlatna knjiga" Eko muzeja

U povijesti Eko muzeja od njegovog osnivanja 2004. do danas zapisan je niz značajnih datuma. Godine 2007. je nominiran za Europski muzej godine, žiri Turističke zajednice Hrvatske proglasio je program Eko muzeja najboljim turističkim proizvodom, tu je i nagrada "World Summit Award" za najbolju web stranicu u području kulture te nagrada "Najbolje od najboljeg" u kategoriji znanosti, obrazovanja i kulture na natječaju "Web Top 100" za najbolje Internet stranice u Hrvatskoj. Godine 2008. TZŽI je dodijelila nagradu "Zlatna koza" za dostignuće u razvoju turizma, a 2010. je u Rimu dodijeljena specijalna nagrada "Sea heritage best Communication Campaign Award - Rim" za akciju "Batana - jedan svijet za očuvati i - vrednovati". 2013. godine desila se nagrada Hrvatske turističke zajednice "Doživimo Hrvatsku - Oznaka za kvalitetu u hrvatskom turizmu". Lani je projekt "Rovinjska povijesna luka i batana" zauzeo drugo mjesto na natječaju "Povijesne luke Mediterana", a 2014, godine, nominiran je od Ministarstva za UNESCO-ovu listu "Najboljih praksi očuvanja nematerijalne kulturne baštine". (Napisala i snimila Nina ORLOVIĆ RADIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter