Ribarima uzeli obalu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gotovo godinu dana krnicki ribari svakodnevno se guraju i gube živce na operativnom dijelu obale u Krnickom portu pri ranojutarnjem iskrcaju i predaji ribe. Uzrok problema je bahato ponašanje vlasnika dvaju velikih ribarskih brodova koji ih je prije deset mjeseci privezao i ostavio na dijelu namijenjenom iskrcaju ribe.

- Ovo je sramota. Vec mjesecima zbog ova dva broda cekamo po dva sata da predamo ribu. Od 40 metara operativne obale sad imamo deset. Ako, uz iskrcaj ribe, trebamo još izvaditi i mrežu ili tankati naftu nastaje katastrofa. Dok nije bilo ovih brodova ribu smo predavali u pola sata, kaže nam ribar Sergio Levak.

Ribarima koji su se dva puta usmenim i pismenim putem obracali pulskoj luckoj kapetaniji i upravi odgovoreno je u rujnu 2010. da ce Lucka uprava upozoriti vlasnika plovila te obaviti inspekcijski nadzor luke. Iako je vlasniku naloženo da u roku 48 sati ukloni plovila jer ce u suprotnom to uciniti Lucka uprava, od rujna do danas nije ucinjeno ništa. "Koliko njima traje sat?", pita se ribar Mario Krajcar.

- Svi mi placamo svoje vezove i micemo se s operativnog dijela da mogu doci drugi ribari jer ovdje zna biti po 20 brodova. I mi bi htjeli biti komotni i s obale se popeti na brod, ali postoje pravila, kaže ribar Igor Peruško.

Ribari se pitaju kako ce vlasnik ovih brodova platiti ležarinu kada nije dobio koncesiju za taj dio luke, jer nije bilo ni natjecaja.

- Vlasniku plovila ispostavit cemo tijekom sljedeceg tjedna fakturu za period ležanja njegova broda do 31. prosinca jer smo upravo zakljucili 2010. Tretirat cemo ga kao stranog državljanina koji koristi operativni dio luke i naplatiti mu komercijalnu cijenu veza, a to nema veze s koncesijom. Ako ne plati, ici ce ovrha. On ima ugovor za vez na sidru potpisan u lipnju 2010. na kojem su sad dva prazna mjesta, a bespravno je uzurpirao operativni dio luke. No ne postoji zakonski model po kojem mi sami možemo ukloniti plovila. Moramo dobiti nalog Lucke kapetanije, a nismo ga dobili, kaže Zoran Peruško iz Lucke uprave.

No, u Luckoj kapetaniji tvrde da je Lucka uprava zadužena za red u luci te da mogu ukloniti plovilo i bez naloga.

Odgovor smo potražili i u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture. - Lucka kapetanija dala je nalog Luckoj upravi da uspostavi red u luci, a zašto to nije provedeno ne znam. U ponedjeljak ce kapetanija to utvrditi, kaže Marina Halužan, glasnogovornica ministarstva.


Podijeli: Facebook Twiter