Ribari zadovoljni, bezrazložno se pobunili

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predstavnici ribara zadovoljni su sastankom s resornim ministrom Petrom Cobankovicem i glavnim hrvatskim pregovaracem Vladimirom Drobnjakom na kojem su doznali detalje pregovora s EU-om o poglavlju o ribarstvu.

Napomenuli su da su se digli na noge bezrazložno jer nisu raspolagali svim informacijama. Vladan Bojic, predsjednik Ceha ribara pri HOK-u, rekao je da su ribari pogrešno povezali Sporazum o malogranicnom prometu i suradnji sa završetkom pregovora o tom poglavlju.

- Bilo nas je strah onoga što se ispregovaralo jer do danas nismo znali detalje pregovora, kazao je Bojic. Ti ce detalji, kako je u srijedu kazao Drobnjak, biti poznati nakon zatvaranja poglavlja, koje se ocekuje kroz nekoliko tjedana.

- Odgovarajuci na pitanje koje se ponavlja ovih dana o tome jesmo li i što dali Sloveniji da bismo nešto dobili zauzvrat, kazat cu samo da Sporazum o malogranicnom prometu i suradnji nije bio predmet pregovora u poglavlju 13. Odredena rješenja iz tog sporazuma primjenjivat ce se tek onda, i samo onda, kada arbitražni sud odredi granicu na moru izmedu Hrvatske i Slovenije.

Rješenje koje ce se primjenjivati, a koje znaci da jedna država clanica može izlaziti u teritorijalno more druge, nije u EU-u ništa novo. Rijec je o malom broju brodova s vrlo ogranicenom kvotom izlova i na vrlo malim površinama. Strateški interes Hrvatske u potpunosti je ocuvan, kazao je Drobnjak. Demantirao je i nagadanja da ce Hrvatska ulaskom u EU morati odustati od ZERP-a.

Kako je kazao Daniele Kolec, predsjednik udruge ribara Mare Croaticum, istarski su ribari mislili da ce u Sloveniji moci ribariti samo oni iz Umaga, a Slovenci do Poreca, no sada su doznali da ce bilo koji hrvatski ribar moci raditi u Sloveniji.

- Vjerojatno ce se Slovenci, kad im dodemo na neko vrijeme s pet velikih ribarica od 40 metara, opametiti i odustati od sporazuma, kazao je Kolec, dok je Mirko Kucic, predsjednik Udruženja ribarstva pri HGK-u, zakljucio da poglavlje 13 nece riješiti probleme ribarstva u Hrvatskoj, koje je gotovo pred kolapsom. (B. MRVOŠ PAVIC/Novi list)

Trevižan: Možemo biti mirni


- Dobili smo jamstvo da strani ribari nece ribariti u našem teritorijalnom moru te da Sporazum o malogranicnom prometu i suradnji nije bio dio pregovora o poglavlju o ribarstvu, izjavio je za Glas Istre nakon sastanka Tonci Trevižan, predsjednik Ceha ribara Istre. Istice da su time ribarski predstavnici bili zadovoljni.

- Što se tice sporazuma, nekoliko godina, odnosno dok se ne utvrdi granica izmedu Hrvatske i Slovenije na moru, možemo biti mirni. Nakon toga ce se vidjeti hoce li sporazum i dalje biti na snazi. Uglavnom, istarski ribari mogu biti mirni, barem prema tvrdnjama ministra Cobankovica i glavnog pregovaraca Drobnjaka. Vjerujemo u ono što nam je na sastanku receno. U petak cu s detaljima sastanka upoznati i ribare Bujštine, a na sastanak su pozvane i ribarske udruge iz Umaga i Pule, kazao je Trevižan. (B. Ž.)


Podijeli: Facebook Twiter