Ribari: Za plavi dizel ni lipe

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ni gotovo cetiri mjeseca nakon obecanja da ce im biti isplacena razlika u cijeni plavog dizela ribari od Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja nisu dobili ni lipe. Ministarstvo je ribarskim predstavnicima još u ožujku tvrdilo, a zatim i donijelo odluku da ce ribarima placati razliku u cijeni goriva, koja za njih ne bi prelazila pet kuna.

Naime, ribari plavi dizel i dalje placaju po punoj cijeni, ali im je resorno ministarstvo u meduvremenu trebalo vratiti ono što su platili iznad "zašticene" cijene. Da taj trošak nije minoran, potvrduje nam kocar Saša Eles, koji nam se nedavno ogorcen javio iz zadarske luke, gdje je ostao privezan zbog revolta prema odgovornima u javnoj upravi.

- Ne poštuje se ni ono što je dogovoreno, iako je i to malo. Ne znam tko je odredio da se štiti cijena plavog dizela od pet kuna. To je ocito netko proizvoljno predložio. Granica rentabilnosti u našem poslovanju bila bi s cijenom od cetiri kune po litri plavog dizela. S tom cijenom bi se dalo izvuci place za sve radnike na brodu. Ovako si vec dvije godine ne mogu isplatiti placu, prica Eles.

Pojašnjava da oko 60 posto troškova u njegovom poslovanju otpada na gorivo. Primjerice, naftu plati 3.300 kuna, a time ulovi ribe u vrijednosti od oko cetiri i pol tisuce kuna. U 24 sata njegova koca "popije" 500 litara goriva, dok mu u spremnik stanu cetiri tone nafte. Za lakši obracun uzmimo da za svaki 48-satni izlazak na more Eles utoci tisucu litara plavog dizela, što ga u ovom trenutku, kad je cijena tog goriva 5,49 kuna, košta 5.490 kuna. On od države, dakle, za svaki odlazak na more potražuje povrat 490 kuna, no tog novca na njegovom racunu - nema.

Eles je ljut i što nadležno ministarstvo ništa ne cini da bi spasilo poljuljano ribarstvo. Kaže da mu je nedavno stiglo rješenje za isplatu jednokratne pomoci za kocare, ali ni taj novac još nije sjeo na racun. Nije dobio novac ni za kapitalna ulaganja iz 2008.

- Zanimljivo je da mi je nedavno bila inspekcija na brodu i tražila dokaze o tome jesu li sredstva od kapitalnih ulaganja namjenski korištena, odnosno jesam li ih doista uložio u opremu za koju sam i tražio novac. Sve je bilo u redu do trenutka kad su me pitali da im pokažem rješenje o isplati. O kakvoj isplati, pitao sam. Ja taj novac nikad nisam dobio. Ni inspektorima nije bilo jasno zašto onda i po kojoj osnovi kontroliraju ta ulaganja, kaže Eles.

Vladan Boic, predsjednik Ceha ribara Hrvatske, potvrduje nam da, prema njegovim saznanjima, nijedan ribar još nije dobio povrat preplacenog goriva, zbog cega su ribarski predstavnici uputili dopis Ministarstvu ribarstva u kojem traže da se provede odluka o garantiranoj cijeni plavog dizela te da se odredi u kojim ce se intervalima ribarima isplacivati razlika.

- Istina je da smo u razgovorima s predstavnicima Ministarstva propustili definirati kada ce se isplacivati razlika, ali to je vec trebalo krenuti. Ministarstvo nije ispunilo ni druga obecanja. Ne isplacuju se kapitalna ulaganja, tržišne kompenzacije kasne..., sve se to traljavo radi, kaže Boic.

U resornom ministarstvu, medutim, tvrde da je dijelu ribara isplacena razlika u cijeni goriva i to onima koji troše više od pet tona plavog dizela mjesecno.

"Korisnicima koji su predali zahtjev za obracunsko razdoblje od 15. ožujka do 15. travnja (potrošnja iznad 5 tona mjesecno) isplate su izvršene, a u tijeku je procedura isplate za zahtjeve koji se odnose na dvomjesecno razdoblje", isticu u Ministarstvu.

U kategoriju onih kojima je trebalo vec biti isplacena razlika spada i Eles, koji medutim nije dobio ništa, kao ni drugi ribari prema tvrdnjama Ceha. U Ministarstvu nemaju komentara na tu cinjenicu. Isticu tek da je pocela isplata jednokratne pomoci kocarima, dok za druga obecanja koja su ribarima dali ministar Petar Cobankovic i državni tajnik Tonci Božanic kažu da su u postupku realizacije. (B. ŽIŽOVIC)


Traže 300 milijuna eura od EU-a

Istarski ribari okupljeni u udruge traže 10 milijuna eura za ribare obuhvacene Sporazumom o pogranicnom prometu i suradnji (SOPS), a ulaskom u EU 300 milijuna eura odštete zbog devastacije ribljeg fonda. To su napisali u javnom pismu europskoj povjerenici za pomorstvo i ribarstvo, ogorceni postupcima EU-a, koji bi Slovencima trebao dodijeliti dva milijuna eura jer nisu u mogucnosti loviti u hrvatskom teritorijalnom moru. "Ako EU daje odštetu Slovencima za neribarenje u našem podrucju do Vrsara, jer nije riješeno pitanje SOPS-a, onda i nas treba obeštetiti za gospodarski pojas. Neproglašavanjem iskljucivog gospodarskog pojasa devastirana su ribolovna mrjestilišta", izjavio je Radovan Simic, predsjednik pulske udruge Istarski ribar.


Podijeli: Facebook Twiter