Ribari više ne ovise o plimi i oseki

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mještani Zambratije dobili su novih 40-ak metara rive, širine cetiri metara, cija je izgradnja nakon godinu i pol dana nedavno dovršila Lucka uprava Umag-Novigrad. Cjelokupnu investiciju, dva milijuna kuna, financirao je Grad Umag.

- Izgradeni su novi, produženi lukobran kao zaštita lucice i gat koji s unutarnje strane ima vezove. Napravljena je i školjera, vrijedna 250 tisuca kuna. Gradevinski dio projekta stajao je 1,64 milijuna kuna, arheološko istraživanje podmorja 56 tisuca, a odmuljivanje i cišcenje unutarnjeg dijela luke 120 tisuca kuna. U tijeku je izrada priveznog sistema, rekao je ravnatelj Lucke uprave Sergio Stojnic.

Od njega saznajemo da je Grad projekt za izgradnju te produženje lukobrana i gata dao izraditi prije 12 godina - tad su radovi poceli i odmah zatim stali na više godina. Lokalni su se ribari uvijek žalili zbog blata i pijeska koji su se gomilali, nedostatka prostora za privez plovila i na nedovoljnu dubinu. Za oseke nisu mogli uploviti ni isploviti iz lucice, ispricao je Stojnic. Sad je cijeli zapadni dio luke kompletno riješen i zašticen te ima mjesta za 15 do 20 barki. Usto, obnovljen je i ispust i napravljen novi zidic.

Podmorski i gradevinski dio posla bio je povjeren rijeckoj tvrtki Hidroinženjering, arheološko istraživanje pulskom Arheološkom muzeju Istra, potom je za školjeru, prijevoz i ugradnju bio zadužen umaški Frank, a za cišcenje luke Monte Serpo iz Pule. Blokovi za školjeru nabavljeni su u poduzecu Antenal u Vilaniji.

U Savudriji bi, nastavio je, trebalo napraviti novi južni lukobran, na mjestu gdje je nekoc bio stari anticki. Potrebna su stoga hidroarheološka istraživanja u kojima ce sigurno biti puno vrijednih nalaza buduci da je luka stara oko dvije tisuce godina. K tome, Lucka uprava natjecala se za sredstva iz pretpristupnih fondova Europske unije za gradnju iskrcajnog mjesta za ribare na mjestu starog postrojenja za utovar boksita i kamena. Kako doznajemo od Stojnica, postojeca konstrukcija bit ce srušena i napravit ce se novi gat s kojim ce riva dobiti novih 80 metara. Cijeli projekt procijenjen je na 3,3 milijuna kuna.


Podijeli: Facebook Twiter