Ribari u prosvjedu za Božanicevu ostavku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U podne su u Puli i Umagu , kao i drugdje duž hrvatske obale, održani ribarski prosvjedi. Ribari su se u Puli okupili na svojim plovilima, ali i na obali. Isto je bilo i u Umagu, a prosvjedovalo se i u Malom Lošinju, Krku, Rabu, Zadru, Šibeniku i Splitu. Organizatori, udruge profesionalnih ribara iz Pule, Umaga i Zadra, isticu da je njihov osnovni zahtjev ostavka državnog tajnika za ribarstvo Toncija Božanica kojeg smatraju glavnim krivcem za, kako kažu, kolaps u ribarskoj industriji.





Predsjednik Udruge "Istarski ribar" Radovan Simic, obracajuci se u Puli okupljenim ribarima i gradanima koji su im došli dati potporu, istaknuo je kako hrvatsko ribarstvo vec godinama propada zbog nestrucnog vodenja, kako je rekao, "uvijek iste interesno povezane grupice ljudi". "Tonci Božanic, osoba koja se predstavlja ribarom, svojim je nestrucnim i cudnovatim odlukama dovela cijelu ribarsku industriju do kolapsa u kojem danas preživljavaju samo njegove ulizice hraneci se državnim novcima koje on dijeli", dodao je Simic.

On je rekao da ribari pojma nemaju o cemu i na koji nacin Božanic pregovara s Europskom unijom, vec to zna tek "uska skupina njegovih poslušnika koja s njim ide na tajne sastanke u Bruxelles".

Ribari izmedu ostalog traže proglašenje gospodarskog pojasa i uspostavu punog hrvatskog suvereniteta u morskom prostoru od 23 tisuce cetvornih kilometara gdje, kako je rekao Simic, "Talijani nemilice uništavaju resurse i buducnost Jadrana i hrvatskih ribara."



"Tražimo trenutacnu ostavku državnog tajnika i glavnog krivca za kolaps ribarstva Toncija Božanica i proglašenje iskljucivog gospodarskog pojasa za sve zemlje", kazao je predsjednik istarske udruge profesionalnih ribara Mare Croaticum, Umažanin Daniele Kolec na prosvjedu na umaškom novom ribarskom gatu, zaradivši pljesak stotinjak okupljenih ribara i gradana, koji su strpljivo i dobro zabundani stajali na molu usprkos jakoj buri.

U slucaju da se njihovi zahtjevi ne ispune, ribari su najavili i mogucnost blokade luka diljem Jadrana.

Tonci Božanic, državni tajnik za ribarstvo, odgovara: Ribari moraju konkretno ukazati na svoje probleme, a i nužno je znati da je vecina njihovih zahtjeva ispunjena te da je uspostavljen dogovor za rješavanje drugih problema. Ribarski sektor nikada nije dobivao više novaca negoli je to danas... Ova je godina jednostavno loša godina za ribarstvo, manje su zarade, ljudima je teško, meni je sve to jasno, ali ministarstvo i ja ne možemo preuzeti odgovornost za takve prilike.


Podijeli: Facebook Twiter