Ribari traže punu primjenu ZERP-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ribari zahtijevaju od Vlade da uspostavi punu primjenu ZERP-a, odluceno je u petak, neslužbeno doznajemo, na telefonskoj sjednici Ceha ribara Hrvatske. Zahtjev je odmah upucen Vladi koja ce ponovno na dnevnom redu imati pojas koji je bivša Vlada Ive Sanadera još u ožujku 2008. suspendirala za clanice EU-a. Ribari smatraju da je to bio potpuno nepotreban potez jer se kasnije pokazalo da se nije radilo o kljucnoj odluci za nastavak pregovora s EU-om. Smatraju stoga da bi ZERP trebao vrijediti i za clanice EU-a, a pogotovo za Talijane i Slovence, sve dok Hrvatska ne ude u Uniju.

U Cehu ribara Istarske županije, koji je i inicirao ponovnu raspravu o ZERP-u, ne ocekuju previše od zahtjeva koji je upucen Vladi, no smatraju da je njihov zadatak boriti se za prava ribara. Predsjednik istarskog ceha Tonci Trevižan smatra da je Sanaderova Vlada žrtvovala ZERP bez valjanog razloga, a da bi ugodila nekim europskim zahtjevima. Napominje da hrvatski ribari nikada nisu odustali od pojasa u kojem danas caruju njihove talijanske kolege.

- Naše je pravo da ZERP primjenjujemo sve do ulaska u EU. Vlada bi stoga morala objasniti zašto smo se odrekli tog prava. Europi ocito nije stalo do onoga do cega se obvezala pa ne znam zašto bismo mi to cinili, kaže Trevižan.

Danilo Latin, predstavnik istarskog ceha i gorljivi zagovornik pune primjene ZERP-a, istice da ce Vlada, nakon što joj je upucen zahtjev ribara, morati ponovno raspravljati o tom pitanju. Po njemu u ovom trenutku nije toliko bitno hoce li odgovor Vlade biti negativan ili pozitivan, vec je intencija bila da se njihov zahtjev uzme u obzir te da se aktualizira problem ZERP-a.

Na sjednici je upucen, neslužbeno doznajemo, i zahtjev da se uspostavi pravna država, odnosno da policija zaštiti hrvatske, pogotovo istarske ribare od upada slovenskih i talijanskih kolega u hrvatsko teritorijalno more. Naime, umaški ribari tvrde da policija u posljednje vrijeme više uopce ne reagira na nelegalne prelaske državne granice na moru slovenskih ribara, što nam potvrduju i u PU istarskoj. (B. ŽIŽOVIC)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU U SUBOTU, 11. SRPNJA


Podijeli: Facebook Twiter