Ribari spremni na prosvjed

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najavljujemo ribarske prosvjede ako na snagu stupi prijedlog novog pravilnika o povlastici za obavljanje gospodarskog ribolova na moru i registru o izdanim povlasticama, koji u cijelosti odbijamo, rekao je predsjednik županijske udruge profesionalnih ribara Mare Croaticum, Umažanin Daniele Kolec, nakon njihovog sastanka u srijedu u Umagu na kojem je sudjelovalo 40-ak ribara te predsjednik Ceha ribara Istre Tonci Trevižan.

O novom pravilniku, koji bi, kako je najavljeno iz Ministarstva poljoprivrede i ribarstva, trebao srediti stanje na terenu zbog prekomjernog broja povlastica te koji predvida njihovu svojevrsnu retroaktivnu reviziju, Kolec je kazao i to da država konacno mora poceti kupovati brodove, napraviti cjenik povlastica (ovisno o alatima koje ima), te ih nuditi na tržištu. Kao jedan od zakljucaka Mare Croaticuma naveo je i da ribari moraju imati mogucnost izlova u cijelom ribolovnom moru.

Slažu se s mišljenjem Izvršnog odbora Sekcije za ribarstvo i akvakulturu Udruženja obrtnika Pula, koji je ustvrdio da je predloženi pravilnik neprihvatljiv jer je pisan tendenciozno s namjerom da u kratko vrijeme što veci broj ribara izgubi pravo na korištenje odredenih alata i da im se oduzme povlastica.(T. KOCIJANCIC)

VIŠE PROCITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD PETKA.


Podijeli: Facebook Twiter