Ribari spremni i za prosvjede

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Potaknuti nedostatkom informacija o sadržaju dogovora izmedu premijerke Jadranke Kosor i slovenskog premijera Boruta Pahora te strepnjom da ce hrvatsko-slovenski granicni spor na koncu završiti teritorijalnim ustupkom Sloveniji koji ce se nepovoljno odraziti i na njihovu djelatnost i egzistenciju, ribari iz Umaga, Savudrije i Novigrada poceli su zbijati svoje redove. U subotu se tridesetak njih okupilo na izvanrednom sastanku na kojemu su diskutirali o aktualnim dogadajima i podacima kojima raspolažu.

- Vec duže vrijeme tražimo odgovore od ministarstava vanjskih poslova te poljoprivrede i ribarstva, pa i preko HOK-a, ali ih nismo uspjeli dobiti. Još cemo neko vrijeme cekati, ali spremni smo i na prosvjede. Naši ce se clanovi vec iduce subote ponovno okupiti i osnovati radnu grupu koja ce biti zadužena za prikupljanje i prosljedivanje informacija o toj problematici, na osnovu kojih cemo odluciti hocemo li i kakve cemo aktivnosti poduzeti, iznio je predsjednik Ceha ribara Istarske županije Tonci Trevižan, dodajuci da ih je «ZERP, izgubljen zbog viših interesa, naveo da pušu i na hladno».

Daniele Kolec, predsjednik umaške udruge profesionalnih ribara Mare croaticum, napomenuo je da mu je u Ministarstvu vanjskih poslova receno da još ništa nije dogovoreno te da želi vjerovati kako je doista tako i da ribari prilikom odlucivanja nece biti preskoceni. «Uzbunili smo se u trenutku odlaska Davorina Rudolfa koji je uvijek štitio interese Hrvatske i nas ribara. U ovom trenutku ne znamo koja je naša buducnost, ali ne želimo brzati s reakcijama. Zasad smo poceli pripremati, zajedno s Maticom hrvatskom i braniteljskim udrugama našeg podrucja, tematsku javnu tribinu na kojoj ne namjeravamo nikog napasti, ali cemo upozoriti da se ne smije popustiti ucjenama, rekao je Kolec.


Podijeli: Facebook Twiter