Ribari revizijom nece izgubiti dozvole

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ribari ništa nece izgubiti, ni alate ni povlastice (svojevrsna dozvola za ribarenje, op.a.), pojasnio je državni tajnik Tonci Božanic na nedavnoj sjednici Ceha ribara Hrvatske održanoj u Zagrebu. Naime, iz dobro obaviještenih izvora doznajemo da je Božanic predstavnicima Ceha pokušao objasniti zašto se novim izmjenama Pravilnika o povlasticama za obavljanje gospodarskog ribolova na moru predvida nova revizija povlastica, što je kod mnogih ribara izazvalo ogorcenje.

Na tom je sastanku, tvrdi naš sugovornik, državni tajnik rekao da revizija mora biti obavljena da bi se vidjelo tko radi, a tko ne. Onaj tko nije radio nece moci sutra u EU-u dobiti odštetu ukoliko se bude odrekao povlastice, protumacio je Božanic. Naš sugovornik veli da oni koji ne koriste povlastice ne bi ulazili ni u kvote za eventualnu pomoc koju bi ribari tražili od države zbog raznih šteta, kao što je trenutno loša ribolovna sezona.

Upozorio je i da se, ukoliko sadašnji prijedlog Pravilnika bude usvojen, više nece moci prodavati alati i zone upisane u povlastice, vec samo kompletna povlastica. Da bi im što zornije opisao situaciju na terenu, kaže naš izvor, ribarskim je predstavnicima prezentirao podatak da trenutno u Hrvatskoj egzistira 200 povlastica za plivaricare, a da zapravo svega 140 plivarica doista radi. Još porazniji podatak je u kocarskom ribolovu, gdje postoji tisucu povlastica, a tek njih 340 je aktivno.

Predsjednik pulske Sekcije za ribarstvo Radovan Simic, koji je oštro kritizirao prijedlog Pravilnika, upozorava da taj prijedlog zapravo ostaje isti te da su iz resornog ministarstva dobili tek njegovo pojašnjenje, a da nisu unesene nikakve izmjene.

- Zar misle da smo budale pa ne znamo citati? Ne vjerujem im ništa. Nije mi jasno zašto ribari, kao uostalom i svi drugi obrtnici, ne bi koristili sve ribolovne alate, nego im se ogranicava ustavno pravo na rad. Valjalo bi ukinuti i ribolovne zone jer ne mogu nam zabranjivati da ribarimo u našem moru, jasan je Simic.

Inace, novom revizijom povlastica, koja bi se primjenjivala retroaktivno, ribarima bi se oduzimali alati i zone upisani u povlastice koje nisu koristili od 2008. naovamo.

- Moramo jednom razdvojiti povlastice koje su aktivne i od kojih ljudi žive od onoga što im je u ladicama i što je u našoj evidenciji zapisano, a cega ustvari nema, izjavio je Božanic u nedavnom razgovoru za Glas Istre,.

Simic, medutim, upozorava da nisu svi alati uvijek u vodi i da pojedine mreže koriste tek nekoliko dana u godini. Isto tako, ribari su u stalnoj potrazi za ribom, pa je, po njemu, besmisleno ogranicavati ih na pojedine zone.

- Ako time žele štititi ribu, onda to rade pogrešno. Riba se štiti povecanjem pecature, odnosno dimenzijom koja se smije loviti, a ne alatima. Ukoliko su, pak, htjeli smanjiti broj povlastica, to su trebali uciniti tako da povlastice glase na ribare, a ne kao sada na brodove. Time bi sigurno smanjili broj povlastica za 50 posto, uvjeren je Simic, koji najavljuje sastanak pulskih ribara, gdje ce usuglasiti svoj stav i poslati ga Ministarstvu ribarstva i Cehu ribara.


Podijeli: Facebook Twiter