Ribari prisiljeni škartnu ribu bacati natrag u more

Riba se najprije probire i sortira pa se škart baca u more (Snimio NEVEN LAZAREVIĆ)
Riba se najprije probire i sortira pa se škart baca u more (Snimio NEVEN LAZAREVIĆ)

Obilje plave ribe u posljednja je dva mjeseca na istarsku obalu privuklo gotovo cijelu hrvatsku plivaričarsku flotu Jadrana. Od Rijeke do Dubrovnika, Splita, Korčule, do Zadra, Šibenika, Pakoštana i kvarnerskih otoka gotovo da nije bilo ribarskog broda koji se nije zatekao na sjevernom Jadranu. Razlog je jedan jedini, a to je izlov sardele i sardona te ako im se posreći, a nekima i jeste, i po koja kašeta dobre ribe. Dakle hrvatski plivaričari su u rujnu i u listopadu jako dobro lovili. Puljanin Silvio Licul čija tvrtka Škamp s dvije plivarice lovi sardelu kaže da je rujan bio bolji od listopada.

- Rujan je bio bolji mjesec i ulovili smo oko 150 tona ribe. U listopadu smo lovili nešto slabije, oko 100 tona, odnosno 10 vagona sardela. Cijeli ulov je išao za domaće kupce i to za preradu i za hranjenje tuna na Jadranu. Uglavnom se lovila lijepa sardela dobre pecature. U kilogram je išlo oko 38 riba i postizali smo otkupnu cijenu od tri kune za kilogram. Početak studenog kažu kiša, ali još je preuranjeno govoriti. Kad se riba probere, ona manja na žalost odlazi u more, rekao je Licul. 

Niti dalmatinski ribari se ne libe isticati da ostatak ribe na žalost završava u more. Naši sugovornici iz opravdanih razloga željeli su ostati anonimni. Svi kažu isto: dobra riba se proda, a ona sitna ili škartna se vraća u more.

- Došli smo iz Dalmacije na sjever jer se ovdje bolje lovi sardela i druga sitna plava riba. Inćuni su mali, ali zato skuša, palamida, oslić i lancarde su velike i može ih se prodati. Na žalost imamo puno sitnog ulova kojeg veletrgovci ne žele, pa smo primorani svu tu malu ribu bacati natrag u more. Znamo da je to nedopušteno, ali što da radimo s tolikom ribom na brodu. Apsurdno je to što ovako ulovljenu ribu koja nije za prodaju ne smijemo niti poklanjati, a kamo li prodavati "s broda". Koliko bi vrtića ili staračkih domova bilo sretno da im možemo pokloniti tu ribu. Ovako ju dignemo na brod, poslažemo u kašete i istu večer, kad isplovimo bacamo u more. Nahrane se galebi i dupini i to je to, veli nam naš poznanik iz Zadra. (NAPISAO Cristian Bruno GALIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter