Ribari: Prevareni smo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Premda su ovih dana iz Hrvatske demokratske zajednice porucili da je ribarstvo "najbolje ispregovarano poglavlje" u pregovorima s Europskom unijom, s njihovim se tvrdnjama sigurno ne slažu ribari sa zapadne obale Istre.

- Prevareni smo, porucuje celnik udruge profesionalnih ribara Mare Croaticum Daniele Kolec nakon što je dobio odgovor Marije Damanakis, zadužene za ribarstvo u Europskoj komisiji, na svoj zahtjev za milijunskim obeštecenjem istarskih ribara. Iz njezinog odgovora, naime, vidljivo je kako je sporazum o malogranicnom prometu sa Slovenijom - kontroverzni SOPS - ušao u poglavlje 13. (Ribarstvo) hrvatskih pregovora, cime je postao sastavni dio europskog pravnog reda iako su Banski dvori ribare uvjeravali u suprotno.

Naime, kako otkriva Kolec, glavni hrvatski pregovarac Vladimir Drobnjak na sastanku s ribarima u svibnju, uoci zatvaranja tog poglavlja, uvjeravao je ribare da SOPS "nije ušao u pregovore" i da "nije u sastavu pregovora". No, po odgovoru što ga je Kolec dobio iz Bruxellesa vidi se da to nije bila istina.

Kako bi Sloveniju privoljela na davanje suglasnosti za zatvaranje poglavlja Ribarstvo, Hrvatska je pristala implementirati ribolovni dio SOPS-a, koji na temelju reciprociteta, u ogranicenom opsegu i na ogranicenom podrucju, slovenskim ribaricama omogucava ribarenje u hrvatskim vodama. Slovenija je inzistirala na provedbi tog akta pozivajuci se na "povijesna prava slovenskih ribara".

Nakon zatvaranja tog poglavlja slovenski ministar poljoprivrede Dejan Židan pojasnio je da je Slovenija u pregovarackom procesu osigurala da "povijesna prava slovenskih ribara postanu dijelom europskog pravnog reda". Na hrvatskoj su strani ribare uvjeravali kako ce implementaciju SOPS-a preduhitriti poništenjem tog sporazuma iako su u tom trenutku znali da nakon što je SOPS postao dio hrvatskog pristupnog ugovora to nece biti moguce.

Pohvalili su se i da je Hrvatska izborila predah od primjene "slovenskih povijesnih prava" u hrvatskom moru, što je neopravdano prikazala kao veliki diplomatski uspjeh. Naime, istina je da ce slovenski ribari moci ribariti u hrvatskim teritorijalnim vodama tek nakon što arbitražni sud odredi granicnu crtu na moru izmedu dviju država, te nakon što presuda bude izvršena. Dakle, za godinu ili dvije, najviše tri, koliko ce arbitražnom sudu trebati da zakljuci svoj posao.

No, hoce li dolazak slovenskih ribara u hrvatske vode, u vrijeme kada Hrvatska vec bude clanica EU-a, hrvatskim ribarima s Bujštine biti prihvatljiviji? Ako je suditi prema reagiranju ribara Koleca i njegove ribarske udruge, nece.

Prema SOPS-u, potpisanom još 1997., slovenske ribarice moci ce ribariti duboko u hrvatskim teritorijalnim vodama uz zapadnu obalu Istre, sve do visine Vrsara. SOPS dopušta da 25 slovenskih ribarica svaki dan ima pravo loviti ribu u hrvatskim vodama, dok isti broj hrvatskih ribara može ribariti u slovenskom moru. (Denis ROMAC)


Podijeli: Facebook Twiter