Ribari najavili uskrsnu blokadu luka i prometnica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zbog nepoštivanja dogovora ministra poljoprivrede i ribarstva Petra Cobankovica te izjave slovenskog veleposlanika Vojka Volka da bi se slovenskim ribarima zbog tradicije trebalo omoguciti slobodno ribarenje u Jadranu u cetvrtak su u Puli Daniele Kolec iz udruge Mare Croaticum i Radovan Simic iz Istarskog ribara održali konferenciju za novinare.

Istaknuli su da su zbog neodržanih obecanja ministra i nerješavanja ribarskih problema odlucili tijekom Uskrsa blokirati luke i prometnice.

"Iako nam je ministar Cobankovic obecao u roku od mjesec dana dati odgovor te najavio da ce poduzeti sve što je u njegovoj moci što se tice nagomilanih problema koje je svojim neradom stvorio državni tajnik Tonci Božanic, a ciju smjenu i dalje zahtijevamo, nije ucinio ništa", izjavio je Kolec.

"Naprotiv, samo je dodatno pogoršao stvari kad je dozvolio slovenskom veleposlaniku u Zagrebu da izjavi to što je izjavio, a što je opasna i teška izjava! I što je najgore od svega", zakljucio je Kolec, "na tu izjavu nitko od mjerodavnih nije reagirao tako da slobodno možemo zakljuciti da smo mi, hrvatski ribari, zapravo odavno prodani".

Podržavajuci sve što je tom prigodom izjavio njegov kolega, Simic je istaknuo da bi ova turisticka sezona, pocevši od Uskrsa, mogla mnoge iznenaditi jer su u stalnim kontaktima sa svim srodnim udrugama te su im svi izrazili podršku navodeci da ce buduci prosvjedi ribara i poljoprivrednika biti puno jaci i veci od dosadašnjih.

O svim problemima i prosvjedima blokadom cesta i morskih luka obavijestit ce i svoje europske kolege te sve druge gradane EU-a. Na kraju su obojica porucila da ce, ako se ne promijeni dosadašnja politika prema ribarima, prilikom referenduma o ulasku Hrvatske u EU tražiti od svih ribara i njihovih obitelji da glasaju protiv. (M. KOLENKO)

Smijeniti Božanica i proglasiti pojas

Ribari traže da Vlada proglasi iskljucivi gospodarski pojas te promjenu pravilnika o povlasticama i radnom vremenu ribara. Isto tako žele izmjene pravilnika o hrvatskom registru brodova, pravilnika o zadrugama koje su umjesto zadruga postale trgovacka društva i smanjenje PDV-a na ribu.


Podijeli: Facebook Twiter