Ribari na nogama: Država onemogućava izlov kapešanti

Ilustracija (NL)
Ilustracija (NL)

Na pomolu je pobuna istarskih ribara. Za sutra je, doznajemo, sazvan hitan sastanak Ceha ribara Istre na kojem će se, prema našim informacijama, raspravljati o pokušaju sprječavanja ribara da koriste ribarske alate upisane u povlastice, što im želi nametnuti država. Informaciju nam potvrđuje Tonči Trevižan, predsjednik istarskog Ceha.

Kaže da je problematična najava Ministarstva poljoprivrede, odnosno Uprave za ribarstvo o obavljanju takozvane autorizacije. Autorizacija se odnosi isključivo na alate koji su pod planom upravljanja (dokument koji Hrvatska mora predati EU-u u travnju op. n.), a riječ je o kočama, plivaricama i poteznim alatima. Ukratko, ona podrazumijeva da bi ribar, kako nam je to svojedobno pojasnio predsjednik hrvatskog Ceha ribara Vladan Bojić, trebao imati najmanje 30 radnih dana godišnje, od čega 15 dana s alatom koji je predviđen planom upravljanja, da bi uopće mogao nastaviti raditi.

Najveći problem za istarske ribare moglo bi predstavljati smanjivanje upotrebe rampona, specifičnog alata koji se koristi isključivo u Istri za izlov školjkaša, poput jakobovih kapica, odnosno kapešanti. Prema riječima Trevižana, Uprava za ribarstvo je u planu upravljanja zaključila da istarski ribari aktivno koriste tek 30 rampona, dok je u njihove povlastice upisano 130. Time država zapravo želi onemogućiti rad s čak 100 rampona. Inače, hrvatskim je propisima dozvoljena upotreba dva rampona po brodu, dok Talijani za usporedbu mogu koristiti četiri. (Bojan ŽIŽOVIĆ)

VIŠE O OVOJ TEMI U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter