Ribari na Bunarini strahuju zbog koncesije

Ribari su na Bunarini starosjedioci (arhiva GI)
Ribari su na Bunarini starosjedioci (arhiva GI)

Ponovno su se uzburkale vode Bunarine, iako je riječ o vjerojatno najsigurnijoj pulskoj lučici u slučaju nevremena. Činjenica je da će natječaj za koncesiju kad-tad biti raspisan, a već na sam spomen u medijima, da će se za koncesiju natjecati novo poduzeće koje bi zajednički oformili Grad i Uljanik, ribari su se uznemirili. Protiv Grada nemaju ništa, dapače, ali ih brine nekadašnji koncesionar.

- Protivimo se bilo kakvoj promjeni koja utječe na nas i naš rad. Kao starosjedioci, koji su od prvog dana privezani za ovaj mol, valjda imamo neka prava. Nikad nitko drugi nije bio ovdje vezan barkama, a u posljednjih godinu dana, od kada Lučka uprava upravlja Bunarinom, nitko nam nikad kao oni nije izašao ususret. Dovoljno je reći da, nakon što nas se godinama tjeralo s Bunarine, konačno imamo svoj mir, cijena veza nam je deseterostruko smanjena, a mol obnovljen i sve usluge na obali vraćene. Prvi put u povijesti netko nam je dao nešto što tražimo posljednjih 20 godina i drastično nam smanjio troškove. Napravili su više u godinu dana nego neki prije njih u deset godina, počeli su razgovor ribari s Bunarine.

Dugo se već traži pozicija ribarske luke za pulske ribare. No, ovi na Bunarini ističu da se njima nikako ne isplati napuštati poziciju jer su "na terenu" za 15 minuta.

Doduše, Lučka uprava dobila je Bunarinu na upravljanje, ali na rok od dvije godine, dok se ne stvore uvjeti za raspisivanje natječaja za koncesiju. U međuvremenu treba legalizirati velik dio Bunarine koji je, trenutno, nelegalan (mol uz desnu obalu gdje su ribari i polovica glavnog mola kod kafića). Dok se legalizacija ne dovrši ne može se raspisati niti natječaj za koncesiju, ali se ribari nadaju da Bunarinu neće iznova dobiti oni koji su ih tjerali. (Goran ROJNIĆ)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter