Ribari krecu u prosvjede

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iduce subote, 22. sijecnja, ribari diljem Jadrana održat ce prosvjed ciji je cilj proglašenje gospodarskog pojasa. Najavio nam je to Radovan Simic, predsjednik pulske udruge Istarski ribar, kao jedan od suorganizatora prosvjeda. Simic pojašnjava da ribari nikada nisu ni odustali od toga da se proglasi Zašticeni ekološko-ribolovni pojas (ZERP) ciju je punu primjenu Sabor u dva navrata povukao, odnosno ogranicio na neclanice EU-a.

- U pojasu se crpi naše bogatstvo, a Hrvatska za to ne dobiva nikakvo obeštecenje. Naša država ne kontrolira talijanske ribare koji tamo svakodnevno ribare. Nitko ih ne kažnjava ni što kocare u našem epikontinentalnom pojasu iako to ne bi smjeli ciniti. U ZERP-u vlada potpuno bezakonje, barem što se tice talijanskih ribara koji mogu ciniti što ih je volja, loviti mrežama s manjim okom od propisanog u EU-u, neogranicenim brojem rampona…, navodi Simic.

Upozorava da istarski ribari više ne mogu bacati mreže izvan 12. milje, odnosno u ZERP-u, a da im ih ramponima i kocama ne "odnesu" talijanske kolege. Oni su, po njemu, pravi vladari ZERP-a. Da bi apsurd bio veci, naše ribare u ZERP-u kontrolira Obalna straža, pa se oni moraju držati propisa, dok Talijani nikome ne odgovaraju. Isti problem imaju svi hrvatski ribari koji love izvan teritorijalnog mora.

- Nakon što su naši politicari ponovno odustali od pune primjene ZERP-a, obecano nam je da cemo biti obešteceni i da ce nam se ici na ruku s povlasticama, zakonskim propisima. Od toga nismo dobili ništa. Cak naprotiv, još su nas nagazili novim restriktivnijim propisima, kaže Simic.

O obeštecenju je prije tri mjeseca na Susretu ribara u Porecu govorio i krcki ribar Saša Eles Eles, prisjetivši se da je bivši premijer Ivo Sanader tvrdio da ce Hrvatska za neaktiviranje ZERP-a dobiti 12 milijuna eura iz EU-a koje ce uložiti u ribarstvo. "Gdje je tih 12 milijuna?", upitao je tada Eles, no odgovor nije dobio.

Odgovore nismo dobili ni mi kada smo prošli tjedan Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja uputili pitanje može li se u pregovore o ribarstvu u poglavlju 13. naknadno ubaciti i pitanje gospodarskog pojasa. Naime, u okvirima za pregovore u tom poglavlju, o cemu smo vec pisali, nigdje se ne spominje ZERP iako on i dalje zakonski egzistira.

"Proglašenje gospodarskog pojasa od nacionalnog je interesa i nije iskljucivo u djelokrugu rada ovog Ministarstva. Kako biste dobili što tocniji i konkretniji odgovor na ovo važno pitanje upucujemo Vas na Ured glavnog pregovaraca", odgovorili su nam u Ministarstvu. Upite smo zatim proslijedili Uredu glavnog pregovaraca, no odgovore do danas nismo dobili.

Inace ribarske prosvjede podržava i Ceh ribara Istre, a zasad ce i ostati samo na tome. Predsjednik županijskog Ceha Tonci Trevižan kaže da bi se naknadno to moglo pretvoriti u generalni prosvjed ukoliko ne budu prihvaceni zahtjevi ribarskih udruga. Slaže se sa Simicem da ribari nikada nisu odustali od ZERP-a te da je to i dalje njihov najvažniji zahtjev.

Ribarski prosvjedi u Istri bit ce organizirani u Puli i Umagu. Organiziraju ih udruge Istarski ribar iz Pule, umaška Mare Croaticum, te Naše more iz Kaštela. Podršku Ceha ribara Hrvatske nisu ni tražili. Simic pojašnjava da ne zna ima li smisla razgovarati s Cehom dok je na njegovom celu Ante Fabijanic, ciju su smjenu vec tražili. Valja podsjetiti i da je Fabijanic svojevremeno u Zadru organizirao skup podrške Vladi kad je uputila prijedlog za suspenziju pune primjene ZERP-a.

Simic veli da je ribarstvo u Hrvatskoj kolabiralo. Upozorava da ribari ne mogu izdržati sadašnje namete i visoku cijenu plavog dizela te da svi posluju u minusu. Na prosvjedima ce zato, osim proglašenja gospodarskog pojasa, tražiti, izmedu ostalog, smjenu kompletne Uprave za ribarstvo i državnog tajnika Toncija Božanica, koje smatraju odgovornima za propast ribarstva.

Pojašnjava da zasad nece blokirati luke, jer bi u zimskim mjesecima to znacilo jedino blokadu ribarskih brodova. Blokadu spremaju za pocetak turisticke sezone ukoliko se ne ispune njihovi zahtjevi. U prosvjede pozivaju sve ribare, bez obzira na to jesu li clanovi cehova, udruženja ili neke druge ribarske organizacije.


Podijeli: Facebook Twiter