Ribari idu u prosvjede

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Za iduci vikend istarski ribari najavljuju prosvjede zbog potpisivanja po njima sramotnog sporazuma o arbitraži izmedu Slovenije i Hrvatske. Ribari su najavili da ce tocan dan, ali i nacin održavanja prosvjeda dogovoriti na za javnost zatvorenom sastanku u Umagu. Predsjednik Ceha ribara Istre Tonci Trevižan nam je, medutim, otkrio da ce prvi prosvjed sigurno biti održan na moru, dok bi iduci mogli preseliti i na kopno.

Ono što cudi jest da se Ceh ribara Istre, prema rijecima Trevižana, nece ukljuciti u prosvjed, odnosno nece ga organizirati. Naime, Trevižan pojašnjava da ce se sve akcije poduzimati preko ribarskih udruga. Na pitanje zašto sam Ceh nije pokrenuo akcije ako su i celni ljudi Ceha nezadovoljni sporazumom o arbitraži, Trevižan nije dao jasan odgovor, kazavši tek da ce od Ceha ribara Hrvatske tražiti podršku.

"Želimo poduzeti konkretne akcije, zbog cega u njih i krecemo samostalno. No, bojim se da nam policija nece dozvoliti održavanje prosvjednih skupova", kaže Trevižan.

Daniele Kolec, celnik umaške udruge profesionalnih ribara Mare Croaticum, koja ce, prema svemu sudeci, biti ta pod cijom ce se kapom održati prosvjedi, veli da je arbitražni sporazum u svemu sporan, te ga naziva izdajom. "Sramota je kako nas premijerka Jadranka Kosor želi preveslati. Vlast izbjegava nas ribare. Nitko ne želi doci do nas, pogledati nas u oci i reci što ce to u ime Hrvatske biti potpisano", veli Kolec.

"Ogromne su šanse da Slovenija ovakvim arbitražnim sporazumom dobije naš teritorij. Stoga ce istarski ribari sada postati slobodni strijelci i sami organizirati prosvjede. Vjerujem da ce nam se pridružiti i drugi gradani Istre", kaže Kolec.


Podijeli: Facebook Twiter