Ribari i građani strahuju za svoj posao i uništavanje Karigadora

Dragan Šiša (Arhiva)
Dragan Šiša (Arhiva)

Svježe prijepodne prvog dana prosinca bilo je prigoda za posjet Karigadoru, posljednjih dana toliko spominjanom mjestu na obali, u uvali koju opasuju s južne strane dijelovi Dajle i područje Grada Novigrada, a sa sjevera Karigador i područje Općine Brtonigla. U Karigadoru se naveliko radi, kiša je raskvasila teren pa je na zatvorenoj dionici državne ceste kroz naselje puno blata. Promet je zatvoren, samo teški građevinski strojevi kruže, svatko na svom zadatku. Na ribarskom osunčanom gatu ili molu, uobičajena slika. Ribari obavljaju pripreme za nove odlaske na pučinu. Susrećemo braću Spitz iz poznate ribarske obitelji u kojoj je ribarenje posao od pamtivijeka.

Molovima bi se zatvorila cijela uvala

- Naša obitelj se oduvijek bavi ribarenjem, to nam je posao, od toga živimo. Ako se sve ovo napravi kao što su htjeli, mi smo gotovi, nemamo što raditi. Ne možemo iskrcavati ribu, širiti mreže, a da po njima idu turisti jahtaši. To nema nigdje. Uništit će nas takvim zahvatom, razočarano će Valter Spitz koji sa sinom Lucom puni brodicu naftom.

S njim su braća Dario i Gianni, čije se ime posljednjih dana spominjalo. Čelnik je Udruge „Lipi moj Karigador“ koja se usprotivila gradnji luke na tom mjestu. Podsjetimo, projektom je predviđeno da se tamo gdje je sada mol i na sjevernoj strani uz naselje Karigador izgradi luka otvorena za javni promet, uz izgradnju lučke infrastrukture: dogradnju strukture lukobrana, obalnog platoa s regulacijskim obalnim zidom (rivom) te produbljivanje tako formiranog akvatorijskog prostora. Zahvatom planiran je kapacitet od 194 veza, unutar bazena luke osiguralo bi se 50 komunalnih vezova, te 5 vezova za potrebe ribara. Inače, cijeli je akvatorij uvale zaštićen kao hidro arheološka zona rješenjem Konzervatorskog odjela u Rijeci još 1966. godine.

- Ovim to oni planiraju bi se sa dva mola, s dvije strane praktički zatvorila uvala. Zatim bi se osam tisuća kvadrata nasipavalo more, gdje je sada plaža. Kažu, more je plitko tu, ne kupaju se ljudi. Pa, vidite da je plaža uređena, i Općina Brtonigla je u tome sudjelovala. To je prirodna plaža, oduvijek. Prije pet-šest godina nam je govoreno da će se ovo sve urediti, bit će za male barke, za nas, i za dvadesetak jahti da se može nešto i zaraditi. A, sada žele 400 vezova, plus restorani i bazeni, dizalice, kaže Gianni Spitz koji je ujedno i predsjednik udruge ribara Bujštine. (Napisao i snimio Luka JELAVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter