Ribari će moći loviti srdelu uz istarsku obalu?

(Ilustracija/Snimio Neven LAZAREVIĆ)
(Ilustracija/Snimio Neven LAZAREVIĆ)

Postoji nada da će istarski plivaričari i dalje moći loviti uz zapadnu obalu Istre jednu od najkvalitetnijih srdela. Prijetila im je propast jer je nova europska politika predvidjela značajne restrikcije u tom načinu ribolova.

Iz EU-a je Hrvatskoj poručeno da nema lova nijednom vrstom plivarice na dubinama do 50 metara, a od zapadne obale Istre do talijanske obale more nigdje nije dublje od 50 metara. Dakle, nijedna plivarice, prema tumačenju EU-a, ne bi mogla ribariti u tom području gdje navraćaju i plivarice s gotovo čitavog hrvatskog dijela Jadrana.

U resornom ministarstvu, međutim, ozbiljno rade na tome da se za Jadran uvedu ustupci, da se dozvoli plivaričarenje i na manjim dubinama od 50 metara te da visina mreže može biti i veća od europski propisanih 120 metara. Ta visina mreže zabrinjavala je dalmatinske ribare koji love na velikim dubinama s mrežama visokim 200 metara.

Predsjednik Ceha ribara Hrvatske Vladan Bojić nedavno u razgovoru za Glas Istre nije bio optimističan, rekavši da plivaričari u Istri, uz restrikcije EU-a, nemaju budućnosti. Sada se ipak nazire neka nada. Ukoliko zahtjev upute zajedno s Talijanima i Slovencima, Europa ga neće moći odbiti bez jako dobrih argumenata. Čini se, međutim, da su čvrsti argumenti ipak na strani jadranskih ribara. Istarska priča s dubinom, odnosno bolje reći pličinom je specifična, zbog čega se istarski plivaričari imaju razloga vjerovati da će EU ipak popustiti sa svojim restrikcijama na tom području.

Argumenti za visinu mreže također su jaki. Bojić pojašnjava da bi se u slučaju zabrane upotrebe mreža viših od 120 metara ribolovni napor preselio u pliće more, što svakako ne ide u prilog očuvanju ribljeg fonda i smanjenju ribolovnog napora, što je glavni razlog europskih restrikcija. (B. ŽIŽOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter