Ribare nismo dovoljno informirali o EU-novcu

Marino Baldini (N. LAZAREVIĆ)
Marino Baldini (N. LAZAREVIĆ)

Marino Baldini jedini je Istranin u Europskom parlamentu, gdje kao SDP-ov zastupnik pripada Klubu progresivnog saveza socijalista i demokrata. Razgovarali smo nakon otvaranja njegovog ureda u Puli.

- Znaju li Istrani dovoljno o funkcioniranju europske administracije i pogodnostima koje im pruža EU? Snose li  europarlamentarci odgovornost da građanima to približe?

- Definitivno ne znaju. No, ni ja nisam znao kako funkcionira cijeli taj sustav i svakodnevno o tome stječem nova znanja i iskustva koja preko svojih ureda i u direktnom kontaktu s ljudima nastojim što više približiti građanima.

- Hoće li revitalizacija istarskih željeznica i zaštita terana biti teme na koje planirate upozoriti?

- Čuo sam, a to nitko od naših medija nije objavio da je jedan povjerenik EU-a na plenarnoj sjednici Parlamenta odgovorio da se prošek nikada neće zaštititi i bojim se da smo prošek izgubili. Na toj istoj sjednici isti povjerenik teran nije spominjao i to je dobro. Za teran se borimo svim snagama, brojnim pisanim studijama i ne na način da se druge vrijeđa.

Što se tiče željeznica, imamo nekoliko mogućnosti. Europa je donijela glavne koridore prije manje od mjesec dana i nama bi bilo u interesu da skrenemo jedan međunarodni koridor u Istru.

- Istarski ribari nalaze se u teškom položaju. Obraćaju li Vam se za pomoć?

- Mnogo ih se obraća i traži pomoći. Susreću se s raznim problemima od fiskalizacije, do problema sa susjedima… Radi se i ribarska politika za čitav Jadran i priprema se novi zakon koji uzima u obzir tri države članice Italiju, Hrvatsku, Sloveniju i tri nečlanice Albaniju, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu. Naime, reguliraju se kvote i kako će se u budućnosti razvijati flota. Pozitivno je što do kraja godine preko 600 milijuna eura namijenjeno ribarima EU-a, a iduće godine oko milijardu eura.

- Ali ribare nitko o tim sredstvima ne informira?

- Zato i otvaramo urede kako bi građanima pružali konkretne informacije. Slažem se, informiranost je loša, možda smo i mi zastupnici zakazali.

- Podjela Hrvatske na regije, da ili ne?

- Ako se ide na statističke regije, ne vidim što bi to Istri smetalo jer takve stvari funkcioniraju tisućljećima. Recimo Porečko-pulska biskupija spada u riječku nadbiskupiju i ima kardinala u Zagrebu i koga to smeta, nikoga. Prema tome, ne bih radio problem tamo gdje ga nema jer nitko neće ukinuti Istru i njeno obilježje samosvojnosti koje je oduvijek imala. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

CIJELI RAZGOVOR PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter