Ribar spasio posadu pulskog glisera

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Posadu devetometarskog glisera, koji je prošle noci potonuo kod Suska, iz mora je spasio ribar Vlado Loncaric sa svojim gliserom sa Suska, kaže se u priopcenju iz Ministarstva mora.

Nacionalna središnjica za uskladivanje traganja i spašavanja na moru zaprimila je nocas u 1 sat poziv u pomoc preko Centra 112 da gliser „Aneri" s pet clanova posade ima prodor mora te da tone 2,5 nauticke milje sjeverozapadno od otoka Suska.

Sve clanove posade, koji su bili u ribolovu, iz mora je spasio ribar Vlado Loncaric sa svojim gliserom sa Suska, a potom su prekrcani na policijsko plovilo P-113 koje je došlo iz Lošinja, te su oko 2,30 sati malo pothladeni prevezeni u Mali Lošinj.

Nakon prodora mora, clanovi posade su upuceni da ispale signalnu raketu, a nakon 15 minuta od poziva u pomoc veza se prekinula, gliser je potonuo na dubini od 40 metara sa 100 litara dizel goriva, a posada je završila u moru.

Gliser registarske oznake PU 1081 je duljine 9 metara, a voditelj te brodice i vlasnik je Slobodan Car iz Pule (47). Prema njegovoj izjavi, u trenutku prodora mora posada je spavala, a jedan clan posade koji je dežurao vidio je da je naplavljena strojarnica.

Posada je pokušala izbaciti vodu, no bez uspjeha, a kada su poceli tonuti uzeli su bokobrane jer nisu mogli do pojasa za spašavanje i tako se održali u moru.

Nakon primitka poziva u pomoc Nacionalna središnjica je putem Obalne radio postaje Rijeka radio uputila poruku pogibli svim brodovima koji se nalaze u blizini.

Ispostava Mali Lošinj obavlja ocevid ove pomorske nesrece, kaže se u priopcenju glasnogovornice Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Marine Halužan.


Podijeli: Facebook Twiter