Ribar pronašao minu u moru kraj Vrsara

Mina (Foto: PU Istarska)
Mina (Foto: PU Istarska)

U utorak oko 10.40 sati je 63-godišnji ribar pronašao minu u moru kraj Vrsara, te je o svemu izvijestio policiju. Djelatnici Protueksplozivnog odjela PU istarske su po dojavi na terenu utvrdili da se radi o protubrodskoj kontaktnoj mini iz II. Svjetskog rata sa 300 kilograma eksploziva. Nakon što su osigurali potrebne sigurnosne uvjete, policijski službenici su iz mine uklonili inicijalni mehanizam, a potom su minu transportirali do kamenoloma kraj Poreča, gdje su je istoga dana oko 16.30 sati uništili kontroliranim spaljivanjem.

Policijska uprava istarska upozorava građane da budu oprezni te da ukoliko pronađu predmete koji nalikuju na eksplozivna sredstva, ne poduzimaju nikakve radnje samostalnog uklanjanja, već da o tome odmah obavijeste policiju. Podsjećamo građane da još uvijek ima zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava, kako onih iz II. svjetskog rata, tako i onih novijeg datuma. Takva sredstva najčešće se pronalaze na odlagalištima otpada, uz prometnice, u moru te na zemljištima, prilikom obavljanja poljoprivrednih ili građevinskih radova.

U slučaju uočavanja minsko-eksplozivnog sredstva u moru, s plovila ili prilikom ronjenja, potrebno je zabilježiti poziciju uz uporabu GPS sustava navigacije i po mogućnosti s plutačom te dojaviti policiji. U slučaju ulova minsko-eksplozivnog sredstva unutar mreže, odnosno podizanja na palubu plovila, potrebno je zaustaviti plovilo, a u nikojem slučaju vraćati minsko-eksplozivno sredstvo u more. Potrebno je odmah javiti policiji, te će na teren izaći stručne osobe protueksplozijske zaštite koje će na siguran način ukloniti sredstva i primjereno ih uništiti. (M. S.)


Podijeli: Facebook Twiter