Ribar plete mrižu svoju...

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon što su u cetvrtak poslijepodne izvukli mrežu, ribari su u petak prionuli na posao - krpanje ce potrajati, ali se nitko ne usudi procijeniti do kada. Podsjetimo, jedinstvena mreža od 1,6 kilometara kojom se opasava Tarska vala radi izlova cipli, razderala se na betonske blokove koji su zaostali nakon polaganja kanalizacijskih cijevi.

Mario Vizintin kaže da bi svaki dan desetak ribara trebalo biti angažirano na krpanju kako bi se posao dovršio prije. Ali, dok krpaju mreže, ribari ne mogu loviti, što znaci da ne mogu ni zaraditi. Mnogi su, racunajuci na dobar prihod od izlova cipli, sada razocarani. Uostalom, ako i uspiju relativno brzo pokrpati mrežu, nema jamstava da ce se riba vratiti u valu, a ne znaju niti koliko je betonskih blokova u podmorju koji bi ponovno mogli sav njihov trud uciniti uzaludnim.

Od ribara koji krpaju mrežu neslužbeno saznajemo da su u Pomgradu rekli da su u more spustili izmedu 24 i 28 betonskih sidrenih blokova, a taj im podatak ubija nadu. Ako ni oni koji su odgovorni ne znaju koliko je zamki pod morem, zatvaranje vale je neizvjesnije od lutrije. A o tome kakvi su kusi ribe utekli iz mreže, govore i povremeni uzdasi onih koji su vidjeli ribu i odlucili potegnuti mrežu onog kobnog jutra.


Podijeli: Facebook Twiter