Riba utekla iz poderane mreže

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon što su ribari zadruge "Istra" pocetkom tjedna opasali Tarsku valu, kao što tradicionalno rade u prosincu, u noci s utorka na srijedu nastala je nepopravljiva šteta nakon što se mreža zaplela za kameni blok koji ju je poderao. Riba je pobjegla, a ribari su ostali u cudu. Detalje smo saznali u Tarskoj vali od Mihaela Tasica, predsjednika zadruge, i Marija Vizintina, koji je s kolegama ribarima povlacio mrežu kada je zapela za blok.

- Jutros smo oko dva sata poceli povlaciti mrežu jer smo vidjeli da je dosta ribe. Išli smo na sigurno, od ušca Mirne, ispod Antenala. Tamo je uvijek sve cisto. Ali ne i ovog puta. Mreža je zapela, a kada smo je pokušali otpetljati, nastao je lom. Nekih 200-300 metara od obale u moru smo, tek kad se razdanilo, vidjeli kameni blok i dio nekakvog vitla koji su nam razderali mrežu. Šteta bi mogla biti 20-30 tisuca eura, prema onome što smo uspjeli vidjeti, ali znat cemo pouzdano nakon što izvadimo mrežu. Moglo bi krpanje trajati i mjesec dana, a u tom slucaju se možemo pozdraviti s izlovom u Tarskoj vali. A fešte su pred nama i taj je prihod zadruzi važan. Puno je ribara tu vec danima pripremalo teren i svi smo jako razocarani, rekao nam je Vizintin.

Tasic nam je rekao da se upravo pripremaju za sastanak na kojem ce pokušati dogovoriti što i kako dalje. Potrošili su vrijeme i novac nadajuci se zaradi, a Opcina je planirala, kao i lani, organizirati turisticko-zabavnu manifestaciju, spominjala se i mogucnost organiziranja doceka Nove godine. Sad su sve pripreme stale dok se ne vidi kolika je šteta na mreži i koliko brzo može biti pokrpana. Radi se o 1,6 kilometara skupe mreže za koju nemaju zamjenu.

"Ako i uspijemo sve brzo riješiti, moramo utvrditi tko je ostavio taj blok i vitlo u inace uvijek cistom akvatoriju. Možda ih ima još. Uostalom, netko mora odgovarati za nastalu štetu", rekao je Tasic.


Podijeli: Facebook Twiter