Riba stradala na turbinama HE Gojak

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Karlovačka policija utvrdila je da pronađena mrtva riba u akumulacijskom jezeru HE Lešće nije uginula zbog ekološkog akcidenta, već je stradala na turbinama HE Gojak i nakon toga je završila u jezeru HE Lešće.

- Očevidom na mjestu gdje je jučer plutala veća količina mrtve sitne ribe na akumulacijskom jezeru HE Lešće kod naselja Trošmarija, utvrđeno je da ta vrsta ribe tamo ne obitava, nego u jezeru Sabljaci, rekla je danas Hini glasnogovornica karlovačke policije Andreja Lenart.

- Riba je podzemnim tunelom iz jezera Sabljaci dospjela na turbine hidroelektrane Gojak gdje je uginula te je nakon toga izbačena u akumulacijsko jezero hidroelektrane Lešće, kazala je glasnogovornica i naglasila da nije riječ o kaznenom djelu.

Karlovački centar 112 priopćio je da je na mjestu događaja veterinarska inspekcija uzela uzorke ribe za analizu, da su očevidu prisustvovali i vodočuvar Hrvatskih voda i predsjednik Sportskog ribolovnog društva Ogulin te da je o svemu upoznat i glavni državni vodopravni inspektor.

Veterinarska inspektorica Ivana Kubelka kazala je za Hinu da je jučer u Trošmariji kod mosta za Dubrave uočen pomor ribe, po procjeni ribiča najmanje tisuću komada, te da je ona uzela uzorke riba i poslala ih na Hrvatski veterinarski institut, da se provjeri i isključi eventualna nametnička ili zarazna bolest.

- Riječ je o dvije vrste malih riba, žutooka i crvenperka, na kojima se vide mehaničke ozljede, no moramo pričekati nalaz Hrvatskog veterinarskog instituta da bismo bili sigurni da nije riječ i o nekoj bolesti i eventualnoj puno većoj opasnosti, kazala je Kubelka.

Danas će početi neškodljivo uklanjanje mrtvih riba, a Sportsko ribolovno društvo Ogulin najavilo je i odštetni zahtjev prema HEP-u, vlasniku hidroelektrane Lešće. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter