Riba smanjuje rizik od raka debelog crijeva

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ljudi koji jedu puno svježe ribe mogu imati smanjeni rizik pojave raka debelog crijeva, a još i niži rizik od pojave karcinoma rektuma, pokazalo je istraživanje ciji su rezultati objavljeni u casopisu American Journal of Medicine.

To je još jedno istraživanje u nizu drugih koja potvrduju koristi od konzumiranja ribe.

Skupina kineskih znanstvenika proucila je rezultate 41 istraživanja provedenog na podrucju SAD-a, Norveške, Japana, Finske i drugih zemalja izmedu 1990. i 2011. godine koja su proucavala potrošnju ribe i pojavu raka.

- Naši zakljucci nakon ovog metaistraživanja sugeriraju da je konzumiranje ribe u obrnuto proporcionalnom odnosu s rakom debelog crijeva i rektuma, napisao je tim predvoden Jieom Liangom iz bolnice za bolesti probavnog sustava u Sianu.

Istraživanje je pokazalo da je redovito konzumiranje ribe povezano s prosjecno 12 posto nižim rizikom od pojave ili umiranja od raka debelog crijeva i rektuma. Znanstvenici su utvrdili da su osobe koje su jele najviše ribe imale 21 posto niži rizik od pojave raka rektuma u odnosu na skupinu koja je jela najmanje ribe.

Strucnjaci upozoravaju i na to da temepratura na kojoj se priprema riba ima utjecaja na rizik pojave raka pa upozoravaju da postoje dokazi da hrana s roštilja koja se pece na visokoj temperaturi može cak i povecati rizik od pojave karcinoma.


Podijeli: Facebook Twiter