Riba skuplja zbog turisticke sezone?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sve je skupo kad ni šoldi, komentar je jednog šetaca po pulskoj ribarnici na cijenu ribe. To nas, medutim, ne može sprijeciti da uživamo, kao uostalom i šetac s pocetka, u bogatstvu ponude naših ribarnica.

Doduše, bogatstvo ribarnice ovisi i velicini mjesta u kojem se nalazi, no bez obzira na to uvijek cemo rado zaviriti u nju, pomirisati njen usoljeni zrak, baciti cakulu s nekim od prodavaca i zadovoljno izaci s kojom ribicom, makar se ona nazivala i srdelom.

No, valja priznati da zadnjih godina domace stanovništvo ljeti sve manje zaviruje u ribarnice (osim u vrijeme ribarskog mraka, kad štandovi obiluju srdelama i eventualno sardonima), vecina zbog generalnog mišljenja da je riba ljeti preskupa, da se cijene dižu zbog turista.

Možda tu i ima istine, ali to je tek jedna strana medalje. Za pronaci drugu stranu treba uci u ribarnicu i provjeriti što se to danas nudi.

Pula: Zakazala prodaja ribe ugostiteljima
Ulazak u pulsku ribarnicu zadnjih dana zaista je užitak. Oradele na sve strane. A cijene? Ne previsoke - od 50 do 70 kuna, ovisno o velicini. Iako se i prodavaci cude pojavi malih orada u ovom dijelu godine, to cudenje za njih je ipak isplativo.

Prodavacica Karmen Mikovcic kaže nam da domaci ljudi trenutno kod nje najviše kupuju upravo oradele. Po njenim rijecima, zadnjih su godina cijene ribe ljeti cak i niže nego zimi.

Nekad se, primjerice, salpa prodavala i do 60 kuna za kilogram, a sad joj je cijena 35 do najviše 40 kuna. Vecina prodavaca slaže se u jednom: ove je sezone u potpunosti zakazala prodaja ribe ugostiteljima. "Prodaje se ono što je najjeftinije", konstatira Mikovcic. (B. ŽIŽOVIC, I. RADIC, T. KOCIJANCIC, V. HABEREITER, M. MEDIC)

PROCITALI STE SKRACENU VERZIJU TEKSTA. OPŠIRNIJE O OVOJ TEMI CITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE.

Podijeli: Facebook Twiter