Riba "pred nosom", a novca nema

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sve više ribarskih brodova na rivi rovinjske luke Valdibora ukazuje na to da se zahuktava izlov sitne plave ribe.

Od ribara saznajemo da se po brodu lovi od tri do cetiri tone sitne plave ribe. Nešto od toga plasira se u naše ribarnice, a ostalo u Italiju. Srdele se na rivi veletrgovcima prodaju po tri do 3,5 kuna za kilogram, slicno kao i lani, iako je cijena plavog dizela puno veca. Incuni su cijenjeni na talijanskom tržištu pa oni najveci dostižu cijenu i do sedam kuna.

Tako ce biti do kraja kolovoza jer je u Italiji zbog pretjeranog izlova sitne plave ribe u tom mjesecu na snazi "fermapesca". Njihova je flota tako cijeli mjesec na prisilnom odmoru, uz naknadu ribarima, a Talijani otkupljuju našu ribu. Cijena ce ovisiti o ulovu i narudžbama.

Problemi ce nastupiti u rujnu, kada su ulovi najveci. Naši ribopreradivaci su još dužni ribarima za prošlogodišnje ulove. Ribari kažu da su dobili novu ponudu od Mirne, koja je zbog nedostatka ribe obustavila proizvodnju do 23. kolovoza. Nudi im promptno placanje ribe iz ovogodišnjeg ulova, dok bi dugove iz prošle godine platila nakon prodaje stare hladnjace.

Buduci da se približava puna ribolovna sezona moguce je da ce ribari prihvatiti ponudu, jer svu ulovljenu ribu nece imati kamo plasirati.

I iz redova ribara i iz Mirne cesto stižu poruke da jedni bez drugih ne mogu. Medutim, nelikvidnost rovinjske tvornice sprjecava suradnju na obostranu korist, iako joj se riba iskrcava 'pred nosom'.

Prethodnih su godina od istarskih ribara sitnu plavu ribu otkupljivali i uzgajivaci tuna u Dalmaciji. U meduvremenu izgradili su nove brodove iz programa koje potice Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja. Zbog ogranicenja ulova tune i pada cijena u uzgoju i oni vec imaju viškova sitne plave ribe pa je jedini izlaz za ribare povecanje prerade u preostalim tvornicama.


Podijeli: Facebook Twiter