Riba iz mreže na internet

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prvog dana sijecnja zapocela je predaja ocevidnika ulova ribarica elektronskim putem. Prema novom zakonu, s pocetkom 2012. ribarska plovila dulja od 18 metara obvezna su prijavljivati ulov preko elektronskog ocevidnika.

Ugradnja elektronskih ocevidnika za ribarska plovila dulja od 18 metara provodila se u organizaciji Uprave za ribarstvo Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja. Ribari ce dakle sve podatke koje su dosad upisivali rucno i osobno predavali, ili slali poštom, u najbližu podrucnu jedinicu Uprave ribarstva, odsad odmah po obavljenom ulovu slati internetom.

Taj je posao zapoceo 16. studenog prošle godine kako bi se na sve brodove vece od 18 metara uspjeli ugraditi uredaji. Prva luka na meti Ministarstva bila je pulska.

Prema podacima Uprave za flotu i resurse Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, duž istarske obale postoje 22 ribarska broda s novom aplikacijom za predaju ocevidnika o ulovu ribe elektronskom poštom. Radi se uglavnom o ribaricama koje se bave izlovom sitne plave ribe kao što su sardele i sardoni, za koje trenutno traje lovostaj pa se stoga vecina vlasnika plovila još uvijek upoznaje s nacinom rada tih uredaja.

Upitan kako teku pripreme oko novog posla, Silvio Licul, vlasnik broda Mauros iz Pule, rekao nam je da se ceka prvi izlazak na more.

- Za sada se još uhodavamo. To je novi dio posla za nas, no smatram da nece biti velikih problema. Još uvijek analiziramo sustav predavanja elektronskim putem, a sve cemo znati 15. sijecnja, kada krecemo na more nakon jednomjesecnog lovostaja, rekao je Licul.

Nacelnik Uprave za flotu i resurse Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Ante Mišura kaže da je njihova uprava osigurala uredaje, softver, ugradnju uredaja na plovila, tehnicku i softversku podršku, kao i njihovo održavanje.

- Dio novca za kupnju ocevidnika, 400 tisuca eura, odnosno oko tri milijuna kuna, osigurali smo iz pretpristupnih fondova EU-a i programa IPA, dok je ostali iznos od oko dva milijuna kuna financiralo naše ministarstvo. Za novi softver utrošeno je oko 700.000 kuna, što je takoder osiguralo Ministarstvo. Uz to placat cemo i godišnje održavanje softvera u iznosu od 150.000 kuna. Svakom ribaru smo osigurali i karticu mobilnog operatera za pristup internetu do 1Gb tako da ce ocevidnik za ribare uistinu biti potpuno besplatan. Besplatna ce biti i edukacija, održavanje te tehnicka pomoc ukoliko se pojedini ribari budu javili, kaže Ante Mišura iz Uprave za flotu resornog ministarstva.

To se dakako odnosi na brodove iznad 18 metara. Za brodove od 15 do 18 metara - njih 350 na cijelom Jadranu, od cega 30 u Istri - takoder su osigurani ocevidnici. No za te brodove obveza elektronskih ocevidnika stupa na snagu 1. ožujka. Brodice do 15 metara nemaju obvezu ispunjavanja elektronskog ocevidnika ako se krecu u teritorijalnim vodama RH. U slucaju da odlaze izvan naših granica na moru, i manje brodice do 15 metara bit ce obvezne predavati takve ocevidnike. (Cristian Bruno GALIC)

 


Podijeli: Facebook Twiter