RH već s početkom 2013. u europskom semestru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska će biti pozvana da od početka 2013. godine, šest mjeseci prije ulaska u Uniju, sudjeluje u europskom semestru, jednom od instrumenta EU-a za koordinaciju ekonomskih politika između zemalja članica, doznaje se u utorak iz izvora Europske komisije.

"S obzirom na sadašnju ekonomsku situaciju u Europskoj uniji i Hrvatskoj, Europska komisija je odlučila pozvati Hrvatsku da već od početka sljedeće godine neformalno sudjeluje u europskom semestru, kako bi se što bolje pripremila za koordinaciju ekonomskih politika između zemalja članica", rekao je izvor, dodajući da će se taj poziv nalaziti u zaključcima sveobuhvatnog izvješća o monitoringu, koji će Komisija usvojiti i objaviti u srijedu.

Europski semestar je šestomjesečno razdoblje u kojem države članice na europskoj razini usklađuju svoje proračunske, makroekonomske i strukturne politike kako bi Europska komisija mogla pravodobno upozoriti zemlje članice na moguće krize.

Europski semestar započinje u siječnju kada Europska komisija objavljuje godišnji pregled gospodarskog rasta, u kojem definira prioritete EU-a u tekućoj godini za poticanje rasta i zapošljavanje. U ožujku čelnici zemalja članica, na podlozi godišnjeg pregleda gospodarskog rasta, donose smjernice za nacionalne politike. U travnju zemlje članice predstavljaju svoje nacionalne programe reformi s prijedlozima mjera za stabilne javne financije i mjera za gospodarski rast.

Komisija zatim ocjenjuje te programe i po potrebi izdaje preporuke pojedinim zemljama članicama, koje onda potvrđuju čelnici EU-a na svom summitu u lipnju. Europski semestar je jedan od niza instrumeneta, koje je uvela Europska unija kako bi spriječila ponavljanje sadašnje teške financijske i gospodarske krize.

Izvor iz Komisije je rekao da je glavna poruka sveobuhvatnog izvješća o monitoringu da je Hrvatska "nastavila s ispunjavanjem obveza i da je na pravom putu te da treba ubrzati s ispunjavanjem preostalih zadaća jer posao još nije gotov".

Dodaje da je Hrvatska u deset poglavlja već obavila sve što je trebalo, u 15 poglavlja skoro je gotova s poslom. Što se tiče ostalih poglavlja "potrebno je nastaviti s pojačanim naporima" kako bi se ispunile obveze koje je Hrvatska preuzela u pristupnim pregovorima. Riječ je poglavljima Poljoprivreda i ruralni razvoj, Sigurnost hrane, veterinarska i fitosanitarna politika, Ribarstvo, Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenta te tri najteteža poglavlja za koja se izvješća rade svakih šest mjeseci - Tržišno natjecanje, Pravosuđe i temeljna prava i Pravda, sloboda i sigurnost. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter