RH u petak može ocekivati dobre vijesti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska u petak može ocekivati dobre vijesti u vezi sa završetkom pregovora s EU-om, izjavio je u utorak u Strasbourgu predsjednik Europske komisije (EK) Jose Manuel Barroso.

"Danas smo na kolegiju povjerenika raspravljali o Hrvatskoj i vjerujem da smo sada blizu završetka pregovora s tom zemljom, barem što se tice EK-a. Mi smo pred kljucnim trenutkom na dugom hrvatskom putu prema clanstvu i vjerujem da ce u tom pogledu u petak biti vrlo dobrih vijesti", izjavio je Barroso.

Ocekuje se da ce u petak EK dostaviti Vijecu EU-a nacrte pregovarackih stajališta za cetiri poglavlja koja su još ostala za zatvaranje - Tržišno natjecanje, Pravosude i temeljna prava, Financijske i proracunske odredbe i ostala pitanja. Po diplomatskim izvorima, tim dokumentima, koje trebaju prihvatiti zemlje clanice, Komisija ce predložiti da Hrvatska postane punopravnom clanicom 1. srpnja 2013. godine.

"Hrvatske vlasti, posebice, sadašnja vlada, vrlo su vrijedno radili kako bi se ispunili postavljeni uvjeti i siguran sam da ce uskoro biti nagradeni za taj teški posao. S naše strane, Komisija je vodila pregovore s Hrvatskom na temelju stroge uvjetovanosti, ali uvijek u dobrom duhu i pošteno. Takoder mislim da ce ulazak Hrvatske, kada do njega dode, biti dobra vijest za njezin narod, dobra vijest za EU i dobra vijest za sve narode u regiji", rekao je Barroso.

Neke su svjetske agencije navele da bi Barroso mogao u petak posjetiti Zagreb da bi Hrvatskoj sam donio dobre vijesti, ali iz EK-a Hini je receno da je takva mogucnost iskljucena zbog Barrosovih vec ranije dogovorenih obveza.

Diplomatski izvori kažu da je povjerenik za proširenje Štefan Fuele rekao u utorak kolegama povjerenicima da je Hrvatska ispunila sve uvjete za zatvaranje preostala cetiri poglavlja i da se ona mogu zatvoriti. U madarskom predsjedništvu EU-a isticu da ce sve uciniti da Hrvatska zakljuci pregovore do kraja mandata, koji završava 30. lipnja.


Podijeli: Facebook Twiter