RH i Srbija domacini skupa nesvrstanih?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

MVPEI razmatra prijedlog srbijanskog ministra Vuka Jeremica da Hrvatska sa Srbijom i ostalim zemljama bivše Jugoslavije sudjeluje u organizaciji skupa Pokreta nesvrstanih.

"Iduceg tjedna pobliže cemo razmotriti taj prijedlog, moramo provjeriti sve aspekte i sve izanalizirati", izjavio je glasnogovornik MVPEI-a Mario Dragun .

Skup bi bio organiziran u povodu 50. godišnjice osnivanja Pokreta nesvrstanih te da bi se održao 2011. godine u Beogradu, gdje je bila i prva konferencija pokreta 1961.

Takoder se navodi da Beograd predlaže da se zbog pripreme skupa sastanu ministri vanjskih poslova regije na pocetku 64. zasjedanja Opce skupštine UN-a koja pocinje 23. rujna u New Yorku.

"Srbija, koja je trenutacno promatrac u Pokretu, bila bi pocašcena da bude domacin i da zajedno s drugim državama sljednicama bivše Jugoslavije organizira taj skup. On bi trebao obilježiti jedan znacajan dio naše zajednicke povijesti u funkciji dalje afirmacije i dobrobiti svakog od nas", stoji prijedlogu ministra Jeremica.

Hrvatska u Pokretu nesvrstanih ima status promatraca, a u tom je svojstvu sudjelovala u srpnju na summitu pokreta koji se u održao u egipatskom Šarm El Šeiku. Hrvatsku je tada predstavljao predsjednik Stjepan Mesic kojega su iz MVPEI-ja obavijestili i o posljednjoj inicijativi pristigloj iz Srbije.

Predsjednik Mesic smatra da ukoliko bi došlo do obilježavanja obljetnice Pokreta nesvrstanih da bi Hrvatska trebala sudjelovati kao jedna od zemalja sljednica, doznaje se iz Ureda predsjednika.

Medutim, ta odluka nije na predsjedniku Mesicu buduci da njemu istjece mandat i da ce Hrvatska u vrijeme obilježavanja godišnjice imati novog predsjednika.


Podijeli: Facebook Twiter