RH i Srbija dogovorili mjere za obranu od poplava

(V. Kos/CROPIX)
(V. Kos/CROPIX)

Hrvatska i Srbija razmjenjivat će informacije radi učinkovitije evakuacije velikih voda u slivu rijeke Save, dogovoreno je u subotu na sastanku predstavnika hrvatskog ministarstva poljoprivrede i Hrvatskih voda s kolegama iz Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije.

Povod stručnome sastanku u vojvođanskom gradu Rumi su poplave koje su pogodile obje države, priopćilo je hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede.

Sudionici sastanka razmijenili su informacije o trenutnom stanju na poplavljenim i branjenim područjima, a razgovarali su i o mogućim prijedlozima zajedničkih mjera za sprečavanje širenja poplavnih voda na teritorijima obje zemlje.

Uspostavljen je dogovor o operativnoj razmjeni informacija između Javnog vodoprivrednog poduzeća Vode Vojvodine (JVP) i Hrvatskih voda zbog efikasnije evakuacije velikih voda u slivu rijeke Save.

Stručnjaci su procijenili da će u roku od 3 dana prestati prelijevanja iz rijeke Save kroz proboj u Račinovcima i da se ne očekuje pogoršanje stanja.

U hrvatskom izaslanstvu sudjelovali su pomoćnik ministra poljoprivrede Dražen Kurečić i generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić, a u srbijanskom v.d. direktora Republičke direkcije za vode Miodrag Pješčić te tehnički direktor JVP-a Aleksandar Nikolić.

Dogovoren je zajednički obilazak vodnih građevina u obje zemlje kako bi dogovorena suradnja i na terenu bila što uspješnija, dodaje se u priopćenju. (Hina)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter