RH i Slovenija potpisale zajedničku kontrolu granica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatski ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić i njegov slovenski kolega Gregor Virant potpisali su u srijedu u Zagrebu dogovor Hrvatske i Slovenije o zajedničkoj graničnoj kontroli od 1. srpnja kada Hrvatska postane članica Europske unije.

Ostojić je naglasio je da će dogovor ubrzati prijelaz putnika preko granice i smanjiti gužve. "Taj dogovor predstavlja moderan instrument prekogranične policijske suradnje u državama članicama i predviđen je europskim Schengenskim pravilima", rekao je Ostojić na konferenciji za novinare. "Nakon iskustva od 1. svibnja 2004., (kada je Slovenija postala članica EU), njezini su državljani najbolje osjetili dobrobit pojednostavljene granične kontrole", rekao je Virant, ministar unutarnjih poslova i javne uprave.

Zajednička kontrola od 1. srpnja obavljat će se na 33 od ukupno 57 prijelaza na hrvatsko-slovenskoj granici, od čega tri na hrvatskoj strani, a ostale na slovenskoj. Cilj je što brže osposobiti sve granične prijelaze što će pojednostaviti cestovni i željeznički promet.

Dvije zemlje pripremaju sporazum o migracijama i azilu, konkretnije o mehanizmima za vraćanje ljudi koji zlorabe instituciju azila, rekao je Ostojić. Slovenija je obećala pomoći Hrvatskoj da nakon dvije godine od ulaska u EU podnese zahtjev za ulazak u Schengen, kazao je nadalje hrvatski ministar unutarnjih poslova. "Slovenija je vrlo zainteresirana za čim brži napredak Republike Hrvatske za ulazak u Schengenski prostor", rekao je Virant koji je hrvatske pripreme ocijenio kao "vrlo dobre, vrlo profesionalne".

Uvid u zajedničke granične prijelaze svaki građanin Hrvatske može dobiti pristupom na službene stranice MUP-a gdje je od srijede postavljena prezentacija OSC (One Stop Control). Sličan dogovor Hrvatska će potpisati s Mađarskom prije 1. srpnja, rekao je Ostojić.

U javnosti i na vladi postavljalo se pitanje što s postojećim kućicama te je Ostojić objasnio da je praksa EU zadržavati kućice za neke posebne okolnosti kada se zahtijeva posebna granična kontrola kako bi se spriječile zloporabe slobode kretanja ljudi, a što europski propisi omogućuju. Također je na konferenciji za novinare potvrđeno da će Hrvatska snositi svoj dio režijskih troškova za zajedničku graničnu kontrolu.

Ostojić je izvijestio da Europska komisija još nije objavila odluku o režimu prijelaska granica s Bosnom i Hercegovinom što je sada moguće s osobnom iskaznicom. Da bi se takav režim mogao održati, moraju ga prihvatiti sve članice Europske unije, naglasio je. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter