Rezultati e-upisa znat će se nakon početka nastave

(Duje  KLARIĆ/CROPIX )
(Duje KLARIĆ/CROPIX )

Rok za objavu konačnih lista za jesenji upisni krug u prve razrede srednjih škola već je istekao, no podaci o upisima neće biti konačni prije početka nastavne godine. Iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta odgovaraju da nam liste ne mogu dostaviti jer upis učenika u prvi razred još nije završen.

- Naime, predstoji nam još rješavanje mogućih prigovora s obzirom da na iste učenici imaju pravo, ističu iz Ureda za odnose s javnošću. Nova procedura e-upisa propisuje da učenik koji ima prigovor na konačne ljestvice poretka može, u roku od dva dana od njihove objave, uputiti pisani prigovor Ministarstvu. Ovo će Ministarstvo zatim odlučiti o njegovom prigovoru u roku od osam dana od dana primitka prigovora.

Budući da nastavna godina započinje već ovog ponedjeljka 2. rujna jasno je da upisi za sve učenike neće biti zaključeni do tada. U najboljem slučaju, pod pretpostavkom da pošta brzo odradi svoj posao, učenici koji su poslali prigovore istog dana od objave konačnih lista, rezultate će znati tjedan dana nakon početka nastave.

Što će u tom periodu raditi učenik dok čeka na odgovor Ministarstva? Hoće li izgubiti nekoliko dana nastave ili će se, što je vjerojatnije, morati upisati u školu gdje je prema listi ispunio uvjete, a onda, ukoliko mu se prigovor uvaži, prebaciti u željeni obrazovni program? Na ova pitanja odgovor od nadležnih nismo dobili, no jedno je jasno, novi je elektronički upis u srednje škole rokove pomaknuo na način da će se tek nekoliko dana nakon što škola počne, znati koliko je učenika zaista upisano.

U odluci o upisima predviđena je mogućnost da se broj učenika u razredu naknadno poveća i to upravo ako se učeniku pozitivno riješi prigovor na konačnu ljestvicu, s tim da maksimalna kvota može iznositi 32 srednjoškolca po odjeljenju. U tom slučaju učenik će izgubiti tjedan ili više dana nastave u novom razredu, a što se moglo izbjeći da je žalbeni rok završio prije početka nastave.

Prošle godine kada su se učenici upisivali "pješice" u samim školama, žalbenih rokova nije bilo jer je o listama odlučivalo povjerenstvo na licu mjesta. Upisi su lani završili 23. kolovoza, a nastava je počinjala u ponedjeljak 3. rujna. (Maša JERIN)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter