Rezultati akcije "Šetač": Privedena 51 osoba

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U međunarodnoj policijskoj akciji razbijanja regionalnog narko lanca privedena je ukupno 51 osoba osumnjičena za udruživanje i krijumčarenje opojne droge, izvijestili su danas na konferenciji za novinare u Ravnateljstvu policije u Zagrebu predstavnici policija Hrvatske i Republike Srpske.

U Hrvatskoj je uhićeno 10 hrvatskih državljana i jedna hrvatska državljanka, te dvoje državljana Srbije, dok je jedan hrvatski državljanin u bijegu.

USKOK je pokrenuo istragu protiv 15 osumnjičenih, od kojih su tri osobe od ranije u istražnom zatvoru. Cijela akcija uhićenja i pretraživanja odigrala se u četiri države - Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori. Uhićeni u Hrvatskoj prijepodne su bili na ispitivanju u zgradi USKOK-a.

"Istražna sutkinja je u cijelosti prihvatila prijedlog USKOK-a i protiv 12 privedenih određen je istražni zatvor", izjavio je zamjenik ravnatelja USKOK-a Slobodan Šašić.

Osumnjičenici su uhićeni na području Dubrovnika, na zagrebačkom i splitskom području. Uhićeni su i organizatori kriminalne skupine - jedan na području Sarajeva, a drugi jučer u Dubrovniku, izvijestio je Hrvoje Neusidl, voditelj Odjela kriminaliteta droga PU dubrovačko-neretvanske.

Višemjesečno kriminalističko istraživanje, kodnog naziva Gladius, rezultiralo je zapljenom 376 kg marihuane i 523 grama heroina, a uz drogu u prostorima osumnjičenih pronađeni su pištolji, plastični eksploziv, ručne bombe i samostreli.

Akcija se provodila na području više policijskih uprava u Republici Hrvatskoj u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta te u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji, a samo u Hrvatskoj zaplijenjeno je 17,4 kg marihuane i 523 grama heroina.

Vrijednost zaplijenjene droge u Hrvatskoj na ilegalnom narko tržištu kreće se oko 340.000 kuna, a ukupna vrijednost zaplijenjene droge na ilegalnom narko tržištu kreće se oko 5,5 milijuna kuna.

U BiH uz drogu pronađeno i 20 kg eksploziva TNT-a

Na području Bosne i Hercegovine u sklopu međunarodne akcije razbijanja narkomafije uhićeno je 19 osoba, zaplijenjena veća količina droge skunk te 20 kilograma razornog eksploziva TNT-a, izvijestili su u subotu u Trebinju dužnosnici pravosuđa i policije te predstavnik hrvatskog veleposlanstva u Sarajevu Toni Škrinjar.

Načelnik Centra javne sigurnosti Trebinja Dragan Nosović istaknuo je na konferenciji za novinare da je u pravosudno-policijskoj akciji uhićeno 19 osoba, od čega na području Republike Srpske 13, a na području Federacije BiH šest osoba. Policija je provela pretrese na 21 lokaciji te zaplijenila 26,7 kilograma skunka, 20 kilograma eksploziva, više komada naoružanja, streljiva i vojne opreme.

"Ova međunarodna kriminalna skupina je organizirana radi neovlaštenog prometa opojne droge skunk i heroina s područja Albanije preko Crne Gore u BiH, Srbiju i Hrvatsku, kao i u zemlje zapadne Europe, gdje su članovi grupe imali jasno određene zadaće u okviru djelovanja na ovom području“, rekao je Nosović.

Tužitelj u posebnome odjelu Tužiteljstva BiH Oleg Čavka istaknuo je kako je posljednja policijska akcija najsnažniji odgovor narkomafiji, no da se ne radi o najbolje organiziranoj kriminalnoj skupini u regiji. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter