Rezistentna tuberkuloza sve veca opasnost u svijetu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Rezistentni oblici tuberkuloze, plucne bolesti koju se u razvijenim zemljama smatra zaboravljenom, u porastu su u nekim od najbogatijih zemalja svijeta kao i širom Afrike i Azije, upozoravaju strucnjaci, a Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) organizira skup posvecen pojavi tuberkuloze otporne na sve raspoložive lijekove.

U 2010. u svijetu je, prema podacima WHO, bilo oko 8,8 milijuna ljudi s tuberkulozom i svjetska organizacija predvida da ce se do 2015. pojaviti nova dva milijuna oboljelih nekim od rezistentnih oblika te bolesti.

Strucnjaci upozoravaju da osim oblika tubekuloze koji su otporni na više razlicitih lijekova (MDR tuberkuloza) te onih otpornih na veliki broj raspoloživih lijekova (XDR tuberkuloza) sada otkrivaju u Indiji i slucajeve koji su otporni na sve raspoložive lijekove (TDR tuberkuloza).

"Ne možemo si priuštiti da pustimo ovoga duha iz boce. Jer kad jednom izade ne znam kako cemo kontrolirati tuberkulozu", kaže Ruth Mc Nerney sa London School of Hygiene and Tropical Medicine.

Rezistentni oblici tuberkuloze, upozoravaju strucnjaci, djelo su ljudskih ruku jer se oboljeli lijece loše, bilo nekvalitetnim lijekovima bilo nedovoljnim dozama ili prekratko.

U Indiji, u kojoj je oko sto tisuca oboljelih od tuberkuloze otporne na više razlicitih lijekova, identificirano je i 12 slucajeva bolesti otporne na sve lijekove i dio je bolesnika preminuo.

O opasnosti pojave novih potpuno rezistentnih oblika ove bolesti koja se može brzo širiti jer se prenosi kapljicnom infekcijom svjedoci i slucaj pojave XDR tuberkuloze 2006. u Južnoafrickoj Republici, a cetiri godine kasnije prema WHO taj se oblik proširio na 58 zemalja u svijetu, upozoravaju strucnjaci.


Podijeli: Facebook Twiter