Rezime sezone: Iduće godine Rovinj dobiva novi kamp

Autokamp Medulin
Autokamp Medulin

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u hrvatskim je kampovima u prvih osam mjeseci ove godine ostvareno 2,2 milijuna dolazaka turista i 14,9 milijuna noćenja, što je porast od 4,3 posto u dolascima i 3,2 posto u noćenjima u odnosu na 2014. godinu. Upravo su ti podaci predstavljeni nedavno na kongresu kamping industrije u Biogradu na Moru. Tom je prilikom rečeno i da Hrvatska raspolaže s 278 kampova, koji čine oko 23,1 posto udjela u ukupnim hrvatskim turističkim smještajnim kapacitetima. Prosječan boravak turista u hrvatskom kampu ove sezone iznosi 6,7 dana.

- Sezona 2015. je za hrvatske kampove bila još jedna u nizu pozitivnih, mogli bismo i reći rekordnih sezona. Tako smo registrirali porast broja noćenja od tri posto i porast dolazaka od četiri posto - i što je najznačajnije, od naših pet glavnih tržišta, čak četiri su u porastu. Tako je Njemačka ostvarila porast od 2,5 posto, Slovenija čak pet posto, Austrija tri posto i Italija, a to posebno veseli jer je zadnjih par godina to tržište bilo u krizi i padu, ostvarila rast od čak 4,5 posto. Nažalost, u padu je Nizozemska, ali radi se o laganom padu od jedan posto.

Sukladno navedenome, očekujemo do kraja godine ostvarenje od nekih 17 milijuna noćenja u kampovima, što iznosi tek nekih 200 tisuća noćenja manje od najvećih ostvarenja naših kampova u prošlom "zlatnom dobu" našega turizma, 1985. i 1986. kada se ostvarivalo oko 17,2 milijuna noćenja u kampovima - ali na značajno većim kapacitetima nego danas, komentirao je sezonu u kampovima direktor Kamping udruženja Hrvatske Adriano Palman.

- Investicijski je proces pokrenut i za drugu godinu velika većina naši kampova planira neki od elemenata obogaćivanja ponude i podizanja kvalitete. Tako, primjerice, Valamar najavljuje značajne investicije u vodene parkove i bazenske komplekse, plaže, sanitarne čvorove i ostalo u velikom broju svojih kampova, Valkanela najavljuje novi bazenski kompleks, Kažela isto tako planira značajna ulaganja te mnogi ostali. Sljedeće godine otvara se i potpuno novi kamp na području Rovinja - kamp Val Saline, najavljuje Palman. (B. BAN)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter