Rezidencija Skiper pred rasprodajom?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vec smo pisali da je Rezidencija Skiper još 2007. godine zbog financijskih poteškoca pocela s prodajom svojih vila i apartmana na savudrijskom priobalju, a sada iz austrijskih bankarskih krugova stižu najave da je na prodaju i tek otvoren hotel Kempinski Adriatic, zbog nepodmirenih dugovanja prema Hypo banci iz Klagenfurta koja je, kreditirajuci citav projekt, postala i jedini pravi vlasnik svih nekretnina.

Kako piše Poslovni dnevnik, hotel koji je krajem kolovoza svecano otvorio predsjednik Stjepan Mesic, sada bi, nakon samo dva mjeseca, mogao dobiti novog vlasnika. Po neslužbenim informacijama, hotel se prvo prodavao za 250 milijuna eura, ali je zbog nedostatka zainteresiranih banka upola snizila cijenu. Iz Hypo banke su za Poslovni dnevnik rekli da hotel ne prodaju, barem ne zasad. Isticu da je sezona u ovom turistickom kompleksu, unutar kojeg se nalazi i golf teren, dobro pocela.

Medutim, da je scenarij prodaje itekako moguc svjedoce podaci objavljeni u Fini, po kojima je Rezidencija Skiper lani Hypo banci dugovala oko 60 milijuna eura, zbog cega je banka još u travnju 2008. godine upisala založno pravo nad svim Skiperovim nekretninama. U meduvremenu su zaduženja Rezidencije Skiper narasla gotovo za cetiri puta te su dugovi banci postali veci i od same vrijednosti investicije, koja se procjenjuje na 210 milijuna eura.

- Naše ukupno zaduženje iznosi 224 milijuna eura, odgovorila je jucer direktorica Rezidencije Skiper Ljubica Marfan istaknuvši da vlasnici društva ne mogu raspolagati imovinom jer je u sklopu mjera osiguranja povrata kredita, uz hipotekarno opterecenje imovine, ugovorena i zabrana raspolaganja poslovnim udjelima.

- Hypo banka nije objavila ni zapocela prodaju hotela Kempinski Adriatic u Savudriji, kao ni ostale imovine Rezidencije Skiper i Skiper hotela, tvrtki koje su vlasnice ukupne imovine turistickog naselja u Alberima. Polazeci od cinjenice da je investicija okoncana, a objekti opremljeni i otvoreni zahvaljujuci kreditima Hypo banke, samo i iskljucivo ova banka može raspolagati imovinom turistickog kompleksa. Više informacija o namjerama banke spram prodaje imovine turistickog kompleksa može se dobiti od clanova Uprave te banke, odgovorila je Marfan.

Medutim, ocito želeci izbjeci odgovor, glasnogovornica Hypo banke iz Klagenfurta Martina Uster ponovno nas je uputila da se za odgovor na pitanje o prodaji hotela obratimo Rezidenciji Skiper jer je ta tvrtka vlasnica nekretnina. Formalni vecinski vlasnik Rezidencije Skiper u 75 posto udjela je gradevinska tvrtka Vegrad iz Velenja, koja je gradila citav Kempinski resort, dok ostatak drži Hypo banka iz Klagenfurta, no stvarna je kontrola banke stopostotna.

Prethodno je suvlasnik Skipera bio austrijski biznismen slovenskog podrijetla Miro Oblak, tvorac citavog ovog turistickog kompleksa, koji je prošle godine svoj udio prodao Vegradu. Kasnije je izjavljivao da je otišao zato što nije bio zadovoljan ovom slovenskom tvrtkom, koja je u nekoliko navrata prolongirala završetak projekta, što je dovelo do financijskih problema. Zbog dugova slovenske tvrtke prema kooperantima iz Hrvatske njeno poslovanje sada istražuje policija i Opcinsko državno odvjetništvo u Bujama. Samo dobavljacima Rezidencija Skiper je u 2008. dugovala 41 milijun kuna. Zbog neplacenih racuna do kraja nisu dovršene ni 22 vile oko hotela Kempinski, a svjetlo dana nije ugledala ni marina.


Podijeli: Facebook Twiter