Rezidencija Skiper pod povecalom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ponovno je aktualizirano pitanje mutnih poslova Hypo banke povezanih s nekretninama u Hrvatskoj, medu kojima se kao eklatantan primjer rizicnih ulaganja koji su kumovali propasti ove koruške banke posebno istice Rezidencija Skiper pokraj Savudrije.

Naime, po izjavi Rolfa Holuba, predsjednika koruškog parlamentarnog povjerenstva za istragu poslova Hypo banke, koji je prije dva dana boravio u Zagrebu, austrijska policija istražuje ukupno deset slucajeva prekomjernih kreditiranja, a medu njima se izdvaja upravo Skiper.

Hypo banka je od 2002. do 2009. za Rezidenciju Skiper angažirala 242 milijuna eura, cime je na 120 hektara financirana gradnja hotela Kempinski, prvog golf terena u Istri, 22 luksuzne vile, a tu je i prethodno izgradenih 240 apartmana. Ovaj turisticki megaprojekt stvorio je i do prije dvije godine vodio austrijski državljanin slovenskog porijekla Miro Oblak.

Od svog dolaska Oblak je uživao punu potporu vladajucih struktura HDZ-a, kao i županijskih mocnika IDS-a, a tijekom otvorenja golf terena i luksuznog hotela Kempinski i sam ga je tadašnji predsjednik države Stjepan Mesic istaknuo kao svijetli primjer hrvatskog turizma. No, po izjavama austrijskog parlamentarca Skiper je daleko od primjera koji bi trebalo slijediti.

Govoreci o poslovanju Hypo banke u Hrvatskoj, Holub je na konferenciji za novinare u Zagrebu izjavio da je koruška banka kredite dodjeljivala pod sumnjivim uvjetima, bez odgovarajucih instrumenata osiguranja, a sumnja se i u pranje novca.Holuba smo kontaktirali putem e-maila zatraživši dodatna pojašnjenja vezana uz istragu koja se provodi o Skiperu, što je dosad utvrdeno i zašto je istraga uopce pokrenuta, ali odgovore još nismo dobili.

U Rezidenciji Skiper odgovaraju da su nacelno upoznati s okolnošcu da se projekti Hypo banke istražuju. "Medutim, o tome koje se konkretne radnje u tom smislu poduzimaju i koji su razlozi zbog kojih se provode, nemamo detaljnijih saznanja", odgovorio je Lovro Celio Cega, direktor tvrtke.

Zbog financijskih poteškoca Rezidencija Skiper je još 2007. pocela s prodajom svojih vila i apartmana na savudrijskom priobalju, a iz austrijskih bankarskih krugova stizale su najave da je na prodaju i hotel Kempinski, zbog nepodmirenih dugovanja prema Hypo banci.

Iz koruške su banke tada demantirali pricu o prodaji hotela, a isto je ucinila i nekadašnja direktorica Rezidencije Skiper Ljubica Marfan, koja je nakon Oblaka pocetkom ove godine napustila Skiper ne bi li se zajedno s austrijskim biznismenom posvetila drugom golf projektu, Stanciji Grande, koja je svega nekoliko kilometara udaljena od Skipera.

Još od 1998., kada je Oblak poceo stvarati gradevinsko carstvo, prvo putem tvrtke Kemco, a kasnije Rezidencije Skiper, zaredali su slucajevi neregularnosti i nepoštivanja zakona. Jedan od najkontroverznijih poslova tice se prodaje državnog zemljišta u bescjenje. Pocetkom 2000. Vlada Zlatka Mateše na odlasku prodala je tvrtki Kemco 20 tisuca cetvornih metara priobalnog zemljišta za svega 16 kuna po kvadratu, odnosno za skromne 334 tisuce kuna. Rezidencija Skiper je kasnije s tri milijuna kuna bila jedan od najvecih donatora predizborne kampanje HDZ-u.

Vec kod izgradnje prvih apartmana Oblak je znacajno premašio dopušteno u važecim planskim dokumentima. No, umjesto rušenja umaški su vijecnici legalizirali bespravne gradevine, a to su i kasnije nastavili ciniti. Naime, i iducih je godina Oblak imao obicaj graditi više od dozvoljenog. Tako je i hotel Kempinski dobio dodatni metar visine, a umaški IDS-ovci ponovno su prionuli izmjenama prostornog plana ne bi li ga uskladili sa stanjem na terenu. Izvan gabarita su izgradeni i stupovi hotela, cime je uzurpirana lokalna cesta, koja je tako postala Skiperova.

I klupska se golf kuca pocela graditi bez gradevne dozvole, koja je naknadno ishodena, ali ne i za obližnju crkvicu, za koju postoji pravomocno rješenje o uklanjanju još iz 2004. Iako umaški vijecnici u ovom slucaju nisu prihvatili naknadnu legalizaciju bespravnog objekta, crkvica nije srušena, a vjerojatno nikada ni nece biti. (M. JERIN)

Hypo banka 100-postotni vlasnik Rezidencije Skiper
Nakon 30. travnja promijenila se vlasnicka struktura Rezidencije Skiper, koja je sada u stopostotnom vlasništvu Hypo banke - Hypo Alpe-Adria-Bank International AG (75 posto) i Hypo Alpe-Adria Beteiligungen GmbH (25 posto).

Prethodno je formalni vecinski vlasnik Rezidencije Skiper u 75 posto udjela bila gradevinska tvrtka Vegrad iz Velenja, glavni izvodac radova, a ostatak je držala Hypo banka iz Klagenfurta.

Vegrad je postao vecinskim vlasnikom nakon što je Miro Oblak svoj udio prodao ovoj slovenskoj tvrtki. Na Vegrad se žalilo nekoliko kooperanata iz Hrvatske jer im poslovi nisu bili placeni, a citav je slucaj istraživala policija.


Podijeli: Facebook Twiter